CHP Konya Milletvekili Atilla Kart’ın Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü’ne ait çekilişlerin TRT’den niye canlı yayınlanmadığı ve "bilerek devir yapılarak haksız kazancın miktarı yükseltiliyor" iddialarını içeren soru önergesine Şimşek yanıt verdi.

Şimşek, Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü ile TRT arasında çekilişlerin yayınına ilişkin protokolde yayın ücretleri konusunda iki yıldır devam eden ihtilaf nedeniyle TRT Genel Müdürlüğü 30 Nisan 2012 tarihinden itibaren sayısal oyunlar ve Milli Piyango oyunlarının yayınlarını tek taraflı olarak durdurmuştur. Tüm çekilişler kamera kayıtlarına alınmaktadır" dedi.

Açıklamada şöyle dendi:

"Oyun terminallerinin bağlı olduğu merkezdeki ana bilgisayar sistemi üzerinde bulunan ve ciro açısından en büyükler de dahil olmak üzere dünyada 100’ün üzerinde piyango idaresi tarafından güvenle tercih edilip kullanılmakta olah yazılım sayesinde, önceden belirlenen gün ve saatlerde sistem otomatik olarak oyun oynamaya kapanmaktadır.

"Sistemin yapısı ve güvenliği açısından, kapandıktan sonra sisteme dışarıdan ve içeriden müdahale etmek veya oyunu yeniden başlatmak mümkün değildir. Çekilişlerde uluslararası standartta geliştirilmiş olan çekiliş küreleri kullanılmaktadır. Çekiliş küreleri, tam elektronik donanımlı ve kumanda edilmesi için yazılım programı ile el değmeden çalıştırılmaktadır.

"Çekiliş kürelerine dışarıdan bir müdahalenin yapılması söz konusu olamaz. Çekilişi yapılan oyuna ait ikramiye planına göre dağıtılacak ikramiye grupları ve tutarları ile doğru bilenlerin kolon sayıları, büyük ikramiyenin oynandığı yer gibi tüm bilgiler oyun sisteminden temin edilerek öncelikle Anadolu Ajansı olmak üzere bütün basın yayın kuruluşlarına gönderilmekte, aynı şekilde idarenin internet sitesine konulmaktadır.”

MASAK İZLİYOR

Şimşek ayrıca, "İkramiye sahiplerine ilişkin kimlik bilgileri açıklanmamakla birlikte, idare ile MASAK arasında imzalanan protokol gereği, idarece oynatılan bütün şans oyunlarında 10 bin TL ve üzeri ikramiye kazanan talihlilere ait kimlik bilgileri 3’er aylık aralıklarla MASAK’a (Mali Suçları Araştırma Kurulu) gönderilmektedir" dedi.