Maliye Bakanlığı, krize yönelik tedbirlerine devam ediyor. Yurtdışında yaşayan Türklerin mevduatlarını çekmeye yönelik kanun tasarısı üzerinde çalışan hükümet, yerli yatırımcıların hisse senedi ve hazine bonosu/devlet tahvili kazançlarından elde ettikleri tutarlardan aldığı yüzde 10'luk vergiyi sıfırlayacak


Dünya ekonomik krizle bankalara para aktarmayı içeren yardımlarla mücadele etmeye çalışırken, ABD'deki gibi paket talep edenlere, “Nemalanmak isteyenler için harcayacak beş kuruşumuz yok” diyen AK Parti Hükümeti ise, radikal adımlar atıyor. Son yıllarda artan üretimi ve taviz vermeden uygulanan mali disiplin sayesinde krizden en az etki ile çıkacağı tahmin edilen ülkemizde hükümet, bu en az etkiyi de de sıfırlamak için yurtdışında yaşayan Türklerin mevduatlarını çekmeye yönelik yasa tasarısı üzerinde çalışıyor.
ADALETSİZLİK KALKACAK

Hükümet, yabancı yatırımcılara uygulanan gibi yerli yatırımcıların da hisse senedi ve hazine bonosu/devlet tahvili kazançlarından elde ettikleri tutarlardan aldığı yüzde 10'luk vergiyi sıfırlayacak. Reuters'a bilgi veren Maliye Bakanlığı'ndan bir yetkili, “Yerli ve yabancı yatırımcılar arasında bir vergi adaletsizliği vardı. Burada yerli yatırımcılardan farklı yollarla Türkiye'deki işlemlerini yapanlar vardı. İş dünyası ile yapılan değerlendirme sonucunda yerli yatırımcıların hisse senedi dahil, kamu kağıtlarından elde ettikleri kazançlardaki verginin sıfırlanması kararlaştırıldı” dedi.

KAZANCA SINIRLAMA YOK

Kazançlara ilişkin herhangi bir sınırlamanın olmayacağını ve kazancın tümünü kapsayacağını kaydeden yetkili, “Bu düzenleme için hızlı şekilde hareket edilmesi planlanıyor. Bakanlar Kurulu'nun bunu sıfırlama yetkisi var. Düzenlemeye ilişkin kararname gelecek hafta yayımlanabilir” şeklinde konuştu.


Piyasalar nefes almaya başladı

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın açıklamasının ardından yerli yatırımcılar alıma geçti ve piyasalar rahatladı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Tahvil-Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı'nda işlem gören gösterge kağıdı 23 Haziran 2010 vadeli tahvilin bileşik getirisi yüzde 21,00'e geriledi. Bu tahvilin, aynı gün valörlü işlemlerinin önceki kapanışında basit getiri yüzde 22,65, bileşik getiri yüzde 21,16 olmuştu. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da hafta sonunda, sermaye piyasası işlemlerinde yerleşik yatırımcılar arasında yerliler aleyhine olan vergi farklılığını gidermeyi planladıklarını söylemişti.


Bıyıklı yabancılar azalacak!

Hisse senedi ve devlet iç borçlanma senetlerinin alım satımında halen yerli yatırımcılar yüzde 10 stopaj öderken, yabancılardan kesinti yapılmıyor. Yıllardır süren bu uygulama nedeniyle yerli büyük yatırımcılar, genelde vergiden kaçınmak için borsa ve iç borçlanma senet işlemlerini yurtdışına çıkardıkları kaynaklarla gerçekleştiriyordu. Bu tip yatırımcılara “Bıyıklı yabancı” tanımı yapılıyordu. Küresel krizin etkilerini azaltmaya yönelik tedbirler zincirinin halkası olarak bu farklılığın giderilmesi olumlu bir adım olarak görüldü. Karardan sonra “Bıyıklı Yabancı” kavramı da anlamını yitirecek.


'Yatırımcı payı katlanır'

Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan, hisse senedi ve Devlet İç Borçlanma Senetleri'nde (DİBS) yerli yatırımcıya vergiyi sıfırlayarak yabancı yatırımcı ile benzer avantajlara sahip olacak bir düzenleme yapılmasının, İMKB'de yüzde 30'lara kadar gerileyen yerli yatırımcı oranını, yüzde 50'lere kadar yükselteceğini söyledi. Bahçuvan, “Uzun zamandır borsadaki yerli ve yabancı yatırımcılar arasında bir eşitsizlik olduğunu söylüyorduk. Bunun giderilmesi gerekiyordu. Bu yüzden, Maliye Bakanlığı'nın hisse senedi ve Devlet İç Borçlanma Senetleri'nde (DİBS) yerli yatırımcıya vergiyi sıfırlayacak kararname üzerinde çalışıyor olması bizi çok sevindirdi. Bu düzenlemenin ardından “bıyıklı yabancı” diye tabir edilen kişilerin yerli yatırımcı olarak piyasaya geri döndüğünü göreceğiz” dedi ve ekledi: “Yerli yatırımcının borsada ağırlığının olması, dalgalanmalarda frenleyici rol oynar. Ben bu gelişmenin etkisiyle İMKB'de yüzde 30'lara kadar gerileyen yerli yatırımcı oranının yüzde 50'lere kadar çıkabileceğini düşünüyorum. Ancak vergi indirimi ilk adımdı ve çok önemliydi.” Bahçuvan ayrıca, yasal olmayan açığa satışların SPK ve İMKB tarafından iyi denetlenmesinin, teşvikler getirilmesinin ve kurumlar vergisinin biraz daha aşağıya çekilmesinin borsaya olan ilgiyi ve yerli yatırımcı sayısını artıracağını sözlerine ekledi.


Faizi olumlu etkileyecek

Yabancı yatırımcının ağırlıklı olarak işlem yaptığı İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, piyasa değerinde payları yüzde 67.78 seviyesinde bulunuyor. Bu yüksek paya karşılık yerli yatırımcıya uygulanan vergi yüzünden borsada işlem oranın az görünürken, Ziraat Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Selçuk Özcan, verilen kararın oldukça doğru olduğunu belirtti. Özcan, entrümanlar üzerindeki yükün azalacağını vurgulayarak, faizlerde de olumlu bir seyrin olacağını dolayısıyla iç borç stoğunun da rahatlayacağını söyledi. Ancak rakamsal olarak birşey söylemenin mümkün olmadığını belirten Özcan sözlerine şöyle devam etti: 'Hemen sonuç beklenmesi çok doğru değil. Çünkü dünyada hala bir tedirginlik var.' Öte yandan faizde her 1 puanlık düşüş Hazine'ye 3.7 milyar YTL'lik katkı sağlıyor.