ÇİN"in başkenti Pekin"de her mart ayında yapılan iki büyük toplantı, Komünist Parti"nin ülkenin dört bir yanından gelen 5 bin delegesini bir araya getiriyor. Ulusal Halk Kongresi ve Çin Halkının Siyasi Danışma Konferansı düzenlenirken, lobiciler de iki hafta boyunca tam mesai yapıyor. Ülkenin gelişimini değerlendirip devlet politikasını tartışan Komünist delegeler hediyeye boğuluyor, tam bir alışveriş çılgınlığı yaşanıyor. New York Times"ın haberine göre, Pekin"de bu yıl da aynı hava hakim. Avrupalı firmaların lüks tüketim ürünleri revaçta. Gucci çantalar, Hermes eşarplar ve Montblanc dolmakalemler yok satıyor. Louis Vuitton, Dior ve Cartier gözde markalar; mücevher ve saat ise en gözde ürünler arasında.

Bazen mağazalardaki gizli hesaplar yoluyla, bazen de devlet kasasından rüşvet veriliyor. Terfi isteyen memurlara veya işinin görülmesini arzu eden patronlara, sadece hediyeyi seçmek kalıyor. Bu işlem bile genelde lüks mağazanın görevlilerine danışılarak yapılıyor. Bu görevlilerden birine göre, Çinli siyasiler ve bürokratlar, takım elbisede Ermenegildo Zegna"yı, ayakkabıda Salvatore Ferragamo"yu tercih ediyorlar. Marka isminin açıkça göründüğü hediyelerden hiç hoşlanmıyorlar.

Çinli yetkililer, lüks rüşvet haberlerini kesin bir dille yalanlasalar da, tüm parti yetkililerinin ve ailelerinin malvarlıklarını sürekli kontrol altında tutacak bir veritabanı yaratılması gündemde. Pekin"de satışların artmasından memnun lüks tüketim firmaları ise sessiz. Çin kültürünün binlerce yıllık hediye alıp verme geleneği, rüşvete idam cezası bile verebilen Komünist rejim döneminde, lüksün cazibesiyle işte böyle yozlaşıyor.

Gizli hesaplardan kod adıyla alışveriş

ÇİN"de devlet görevlilerinin hediye veya komisyon almasını yasaklayan sıkı rüşvet kanunları yürürlükte olsa da, Komünist Parti delegeleri her zaman hoşgörülüyor. Yine de rüşveti verenler önlem almak zorunda. Eğer alt kademe bir devlet görevlisi rüşvet verecekse, özel bir şirketten bir hámi bulup, onunla birlikte alışveriş yapıyor. Şehirdeki bir lüks mağazaya gidip, "hediye" verecekleri devlet adamının adını söylüyorlar. Üst düzey her yetkilinin bu mağazalarda hesabı var. "Dr. No" veya "Bayan K" gibi isimlerle akrabalarına, hatta metreslerine bile hesap açtırmış durumdalar. İstedikleri zaman gidip alışveriş yapıyorlar, fatura ise rüşvetçiye gidiyor.

Bilgi notu

En hızlı büyüyen lüks tüketim pazarı olan Çin"de, geçen yıl 7.6 milyar dolarlık lüks satışı yapıldı. Lüks ürünlerin yarısını devlet görevlileri alıyor.