İki saat boyunca Türk hava sahasında turlayan uçak, tam Ankara’ya inmeye hazırlanırken Tahran’dan yeşil ışık yandı. Berlin, “Bu Almanya’ya yapılmış bir saygısızlıktır” diyerek nota verdi.
 
ALMANYA Başbakanı Angela Merkel’i taşıyan içinde gazetecilerin de bulunduğu Airbus A 340 tipi uçak önceki gece yarısı Hindistan’a gitmek üzere Almanya’dan yola çıktı.
 
Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın kullanımı için yeni tahsis edilen ve “Kondrad Adenauer” adı verilen uçağın ilk seferiydi. Önceki akşam nükleer pazarlıklar gerekçesiyle yoğun saatler yaşayan Almanya Başbakanı Merkel, gözlerini kapamış dinlenmeye çalışıyordu. TSİ 03.40’ı gösteriyordu. Uçağın arka bölümünde oturan bazı gazeteciler huzursuz olmaya başlamıştı. FAZ Gazetesi’nin Berlin büro şefi Günter Bannas, “İran bizi içeri almıyor” dedi. Sonrasında Dışişleri danışmanı Christoph Heusgen uyandırıldırıldı. Gazeteciler, oturdukları koltuğun önündeki ekrandan uçuş güzergahını takip edebiliyordu. Ancak varılacak yere süre 04.20’de takılı kalmıştı. Bir süre sonra hostes, “Evet Türkiye’nin üzerinde turluyoruz” diye açıklama yaptı.
 
Alman ekibi, uçuştan önce Tahran’dan izin almıştı. Ancak niye son anda engel çıktığı anlaşılamadı. Bir süre sonra koltuklardaki göstergeler de söndü. Gazeteciler ise güneşin ne tarafta kaldığına bakıp yönü tayin etmeye çalışıyordu.
 
Merkel uyandırılmadı
 
Yolcular, “Toy Story 3” ya da “Karım, çocuklarım ve ben” filmini izleyebiliyordu. Saat TSİ 05.15’te göstergeler geri geldi. Uçağın Ankara’ya ineceği konuşulurken, “İran üzerindeyiz” diye açıklama yapıldı. Bild Gazetesi’ne göre olay nedeniyle Merkel uyandırılmadı. Almanya Başbakanı, Hindistan’a varışında “Hayatımda böyle şey yaşamadım. Pilotlar da. Neyse ki, Ankara’ya iniş yapmak zorunda kalmadık” dedi.
 
Almanya Dışişleri Bakanlığı, İran’a Berlin’deki elçisi aracılığıyla nota verdi. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, “Almanya Başbakanı’nın yolculuğunun İran tarafından engellenmesi kabul edilemez. Bu Almanya’ya karşı yapılmış bir saygısızlıktır” dedi. Yeni Delhi’ye rötarlı inen Merkel, dün Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ile bir araya geldi. Görüşmelerde terörle mücadele ve Avrupa’nın Hindistan’a savaş uçağı satışı da ele alındı.
hürriyet