Kardiyolog Prof. Dr. Mustafa Şan, anne karnından ölünceye kadar damar rahatsızlıkları olabileceğini belirterek, "Yürürken, hareket ederken, merdiven çıkarken nefes daralması oluyorsa mutlaka kardiyoloji uzmanına başvurun" dedi.

Şan, yaptığı açıklamada kalp rahatsızlığı denilince sadece damar hastalığının akla gelmemesi gerektiğini söyledi. Şan, kalp kapaklarının, kalp damarlarının, kalp kasının, kalp zarının, bir de kalp dışındaki damarlara bağlı hastalıklar olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Şan, "Bunların hepsine baktığımızda anne karnından ölünceye kadar her dönemde damar rahatsızlıkları olabilir. Ama kalp krizi dediğimiz, kalbi besleyen damarların hastalıkları, genelde erkeklerde 40'lı yaşlarda, kadınlarda 50'li yaşlardan sonra ortaya çıkar" diye konuştu.

Kalp krizi rahatsızlığının belirtilerini çok basit olduğunu ancak insanların buna dikkat etmediğinin altını çizen Şan, şöyle devam etti: "Bunun belirtileri, bir kişi hareket ederken, yürürken, merdiven çıkarken, göğsü sıkışıyorsa, nefesi daralıyorsa, ağrı varsa, ya da halsizlik, yorgunluk varsa, mutlaka bir kardiyoloji uzmanına gidecek, muayenesini yaptıracak, bir şey olup olmadığı tespit edilip, hayatına öyle devam edecek.

Bu rahatsızlıklarda teşhis çok önemli. Olması gereken şey çok basit, kalp grafiği çekilecek, kandaki kolestrol, şeker ve diğer değerlerine bakılacak, gerekirse meslektaşımız uygun görürse efor testi ve ekosunu yapacak. Bunlarla kalp hastalığını yüzde 70-80 oranında teşhis edebiliyoruz. Eğer bunlar yeterli olmazsa hastaya anjiyo yapılır. Yani kalp damarları bir cihaz yardımıyla görüntülenir, kesin olarak damarda ne kadar darlık olduğu, ona ne yapılması gerektiği teşhis edilebilir."

Kalp rahatsızlığından 40 yaşın altında ölümlerin tıbbi olarak sürpriz olduğunu vurgulayan Şan, "40'lı yaşların üzerinde olanların mutlaka sağlık kontrolü yaptırmış olmalı. Sağlık kontrolünde efor testi ve diğer bulguların gözden geçirilmiş olması lazım ki bu hastalık önlenebilsin. Erkekler 40 yaşında sonra kadınlar 50 yaşından sonra risk grubuna giriyor. Bu nedenle bu yaşlara gelindiğinde ya da gelmeden mutlaka test yapılmalı" diye konuştu.