Aydın Bölge Çalışma Müdürlüğü"nde güvenlik kameralarına yerleştirilen ses kayıt cihazları ile memurların dinlenmesi konusu ile ilgili olarak Aydın Valiliği İnsan Hakları İl Kurulu tarafından kurumada denetleme yapıldı. Kuruma gelen denetleme kurulu üyelerini, işleri dolayısıyla kuruma gelen vatandaşlar olduğunu zanneden kurumun müdür yardımcısının sert tavırları ve resmi kuruma yakışmayacak laubali hali herkesi şaşırttı.
Bilindiği gibi Türk Büro Sen Aydın Temsilciliği, Aydın Bölge Çalışma Müdürlüğü"nde çalışan memurların, kuruma yerleştirilen ses kaydedici özelliğe sahip kameralarla hem ses hem de görüntülerinin kaydedilerek dinlendiğini, görüntülü izlemeye karşı olmadıklarını ancak dinlemenin gayri ahlaki olduğunu iddia ederek şikayette bulunmuştu.
Sendikanın Aydın Valiliği İnsan Hakları İl Kurulu"na şikayeti üzerine, şikayeti görüşen kurul üyeleri Kurul Başkanı Vali Yardımcısı Osman Nuri Çobanoğlu"nun da katıldığı toplantıdan sonra Bölge Çalışma Müdürlüğü"nde denetlemede bulundu. Kuruma giden denetleme kurulu üyeleri, memurların hepsinin de ses ve görüntülü olarak izlendiğini görüntü ve ses kayıtlarının tutulduğunu, ancak müdür ve yardımcısının odasında kamera olmadığını tespit etti.
Olayın haber olup gazete ve internet sitelerinde çıkması üzerine kurum yetkilileri tarafından yaklaşık 2 yıldır ses ve görüntü kaydı yapılan kurumun girişine, içeride ses ve görüntü kaydı yapıldığına ilişkin yazıların asıldığı görüldü. Mesai saatleri içerisinde kuruma giden Aydın Valiliği İnsan Hakları İl Kurulu Denetleme Kurulu üyeleri, kurum müdürü içeride olmadığı gerekçesi ile, müdürün odasına alınmadı. Denetleme kurulu üyelerinin kurum müdürü ile görüşme talebinde bulunması üzerine, kurumun müdür yardımcısı “Müdürümüz şu anda Vali Bey ile birlikte. Teflonla arıyorum telefonu meşgule düşürüyor” dedi. Bunun üzerine bir müddet bekleyen denetleme kurulu üyeleri konuyla ilgili rapor tutup o esnada yetkili olan müdür yardımcısına raporu imzalamasını istedi. Ancak müdür yardımcısı kesinlikle raporu imzalamayacağını belirtti.
Daha sonra Bölge Çalışma Müdürlüğü"ne gelen Kurum Müdürü Yakup Balık, “Vali"nin yanından geliyorum. Siz şu anda burada denetleme yapamazsınız. Bu denetlemeyi ancak bize ilgili yazılar geldikten yapabilirsiniz” dedi. Bunun üzerine kurul üyeleri telefonla Kurula Başkanlık Eden Aydın Vali Yardımcısı Osman Nuri Çobanoğlu ile görüştü. Vali Yardımcısı Osman Nuri Çobanoğlu, böyle bir söyleminin söz konusu olmadığını belirtmesi üzerine kurul üyeleri denetlemesini yapıp kuruldan ayrıldı.
Yapılan denetleme sonucu, sadece memurların görüntü ve ses kaydının tutuluyor olması, müdür ve yardımcısının odasında kamera bulunmaması, müdürü yardımcısının, resmi kuruma yakışmayacak vaziyetteki hal ve hareketleri denetleme kurulu üyelerini şaşırttı.