Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, ''Kamu çalışanları, 5510 sayılı yasa kapsamında olduğu sürece mutlu olmamız mümkün değil'' dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in memur konfederasyonlarının genel başkanlarıyla gerçekleştirdiği ve yaklaşık 2.5 saat süren toplantı sona erdi.

Akyıldız, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın 22 maddesini kamu çalışanları açısından, 5 maddesini de diğer sigortalılar açısından iptal ettiğini anımsattı.

Yapılmak istenen düzenlemeyle birlikte kamu çalışanları açısından 3 farklı yasal mevzuat doğacağını ifade eden Akyıldız, buna karşın Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçelerinin ortadan kalkmadığını toplantıda ifade ettiklerini belirtti. Akyıldız, toplantıda, kamu çalışanlarının 5510 sayılı yasa kapsamından çıkarılmasını talep ettiklerini bildirdi.

Akyıldız, toplantıda, esneme olabilecek bazı maddelerin kendilerine sunulduğunu, bunlarla ilgili değerlendirmeleri Emek Platformu'nda pazartesi günü yapacaklarını kaydetti.

Fiili hizmet zammının uygulanmasıyla ilgili 5510 sayılı yasada bulunan bazı mesleklerin çıkarılmasından rahatsız olduklarını dile getiren Akyıldız, bu konuda ısrarcı olduklarını ve bu ısrarlarının devam edeceğini söyledi.

Emeklilik yaşı konusunun da sıkıntı yarattığını ifade eden Akyıldız, yine prim gün sayısıyla ilgili düzenlemenin de dikkate alınması gereken bir diğer konu olduğunu belirtti.

Akyıldız, yarın da kendi hesabına çalışanlar ve meslek örgütleriyle bir görüşme gerçekleştirileceğinin söylendiğini bildirdi.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Akyıldız, ortez ve protez kullanımında sigortalılardan yüzde 10-12 katılım payı alınması konusunda esneme olabileceğinin ifade edildiğini belirterek, kendilerinin kamu çalışanlarının bu kapsamda değerlendirilmemesi iddiasında olduklarını kaydetti.

Akyıldız, bir başka soru üzerine, konunun yargıya taşınması durumunda yargının alacağı karara saygılı olacaklarını vurgulayarak, Bakan Çelik'in bir iptal kararı çıkması durumunda buna hazırlıklı olacaklarını dile getirdiğini ifade etti. Akyıldız, ''Kamu çalışanları, 5510 sayılı yasa kapsamında olduğu sürece mutlu olmamız mümkün değil'' dedi.


-TOMBUL'UN SÖZLERİ-


KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da KESK olarak toplantının yapılış biçimine itiraz ettiklerini, toplantının Emek Platformu ya da Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu ile yapılması gerektiğini dile getirdiklerini bildirdi.

Yasanın ruhuna, esasına itirazları bulunduğunu ifade eden Tombul, prim ödeme gün sayısının artırılması, emeklilik yaşının yükseltilmesi, aylık bağlama oranının düşürülmesi ve sağlıkta katılım payı alınmasının temel itiraz noktalarını oluşturduğunu kaydetti.

Tombul, ''Bu temel parametrelerde değişiklik olmazsa mutabakata varmamız mümkün değil'' dedi.

İsmail Hakkı Tombul, ''Memur konfederasyonları olarak, neden Bakan Çelik ile birlikte açıklama yapmadınız. Bu, toplantının olumsuz geçtiği anlamına mı geliyor'' şeklindeki soru üzerine, ''Olumlu, olumsuz değerlendirmesini sizlere bırakıyorum. Burada söz konusu olan bir mutabakat olup olmaması değil. Yaklaşım ve önerileri dinledik. Bu önerileri yetkili kurullarımızda ve Emek Platformu'nda değerlendirip bir tutum ortaya koyacağız. Ancak, KESK'in temel itirazlarına ilişkin ciddi önermeler ortaya çıkmamıştır'' diye konuştu.
AA