ABD Başkanlık seçimlerine 2 gün kala anketlerde aylardır Demokrat aday Obama"nın gerisinde kalan Cumhuriyetçi McCain bir ankette ilk kez öne geçti. Diğer anketlere göre de rakipler fark giderek kapanıyor.

Aylardır Amerikan kamuoyunun nabzını tutan seçim anketleri 4 Kasım"da sandıktan siyahi senatör Barack Obama"nın çok rahat bir şekilde galip çıkacağını gösteriyordu. Ancak rüzgar seçimde artık son düzlüğe girilmek üzereyken tersten esmeye başladı. Obama"yı 3 ile 11 puan arasında üstün gösteren anketlerde kararsızların oranı hep yüzde 10 düzeyinde seyrediyordu. Reuters/Zogby tarafından yapılan ve dün yayınlanan son anket kararsız seçmenin seçim günü yaklaştıkça John McCain"in yanında saf tutmaya başladığını gösterdi.

İşçi ve memurların desteğini aldı

Cuma günü 1200 kişiyle telefon aracılığıyla yapılan anket McCain"in özellikle mavi yakalı olarak tanımlanan işçi ve memur seçmen grubuyla kadınlar arasındaki oy oranının yükseldiğini ortaya koydu. McCain 1.5 ay sonra ilk kez bu ankette Obama karşısında 1 puan farkla öne geçti. Ancak Reuters/Zogby"den yapılan açıklamada 3 günlük anketlerin oratalamalarının alındığı, bu nedenle Obama"nın üstünlüğünün şimdilik ortalamada devam ettiği belirtildi. Ancak farkın 7 puandan 5 puana düştüğü görüldü.

Artış seçimi kazandırır mı?

Zogby araştırma şirketinin sahibi John Zogby, “McCain"in hareketlendiği ortada. Ancak asıl sorulması gereken soru: Bu hamle ona seçimi kazandırabilecek mi?” dedi. McCain kampanyasından yapılan açıklamada da bu yeni anket sonucunun kendileri için önemli bir umut ışığı yaktığı belirtildi. Aynı şekilde Cumhuriyetçi aday John McCain"e desteğini açıklayan Fox News tarafından yapılan ankette de iki rakip arasındaki farkın 3 puana gerilediği belirlendi.

“Yandaş medya”da açık ara geride

Ancak Obama"yı destekleyen New York Times/CBS tarafından yapılan ankette ise uçuk bir fark ortaya çıktı. Anket Obama"yı 11 puan önde gösterdi. Hal böyle olunca seçime çok az bir süre kalan anketlerin güvenilirliği de sorgulanıyor. Tüm anketlerin kesiştiği tek nokta Obama"nın bu yarışta halen önde gittiği. Ancak ne kadar önde gittiği, ya da farkın gerçekten kapanıp kapanamayacağı sorularına seçim sonuçlarında kesinleşecek.

Uzaydan da oy verilecek

- Dünyanın en büyük medya patronu Rupert Murdoch, New York Post gazetesinde yayınlanan yazısında, “Obama seçilirse ekonomik kriz daha da şiddetlenir” açıklamasını yaptı.

- Obama dün ilk kez medya ile karşı karşıya geldi. Kızıyla Cadılar Bayramı kutlamasını görüntülemek isteyen medyaya önce poz verdi. Basının kendisini sürekli izlemesi üzerine kızdı. Fotoğrafçılardan kaçarak uzaklaştı.

- Demokrat aday seçim gecesi kutlamalarını bile para kazanma platformuna çevirmekle eleştiriliyor. 25 dolarlık seçim piyangosu biletleri satışa çıktı. Çekiliş sonunda kazananlar Obama ile yan yana kutlama yapabilecek.

- ABD"de yapılan araştırmada Amerikan basınında seçim sürecinde yayınanan haberlerin yüzde 65"inin Obama"yı, yüzde 31"inin McCain"i kolladığı belirlendi.

- Uzaydaki iki Amerikalı astronot da oy kullanabilecek. Uluslararası uzay istasyonundan elekronik oy atacaklar.

- Türk hacker"lar Facebook"ta Barack Obama"ya destek için kurulan “Hüseyin” grubunu sabote etti.
VATAN