Son günlerde akaryakıta gelen zamları değerlendiren Aydın Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Mehmet Kendirlioğlu, Dünya"nın en pahalı akaryakıtını kullandıklarını dikkat çekerek artan mazot fiyatlarının çiftçinin belini büktüğünü belirtti.
Çifçinin 15-20 gün sonra tarlaya ineceğini hatırlatan Aydın Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Mehmet Kendirlioğlu, artan mazot fiyatlarının çiftçiyi kara kara düşündürdüğünü ve mazota bir ay içerisinde yaklaşık yüzde 20 oranında zam yapıldığını ifade etti. Ortadoğu"da yaşanan sıkıntılar neticesinde akaryakıtta yükselişin devam edebileceğini dile getiren Kendirlioğlu, “Orta doğuda yaşanan sıkıntılar neticesinde mazot fiyatları daha da yukarıya çıkacak gibi gözüküyor. Böyle giderse tahmin ediyorum ki mazot fiyatları da, iki aya kalmaz 4 TL"yi bulacak. Akaryakıtın artması çiftçilerimizin girdilerini de arttırıyor. Gübre ve tohumda da bir yükseliş var. Bu üç kalem bu sezon çiftçinin en büyük girdisi olacaktır. Çiftçinin desteklenmesi gerektiğini yıllardan beri söylüyoruz. Avrupa çiftçisi nasıl destekleniyorsa, bizim çiftçimizde aynı şartlarda desteklenmelidir. Tabi bu desteklemeler göstermelik olmamalı. Desteklemeler gerçek anlamda çiftçinin yüzünü güldürecek şekilde olmalı. En az Avrupa çiftçisi gibi desteklenmeli ki onlarla rekabet edebilelim. Bizim üretimle ilgili hiçbir sıkıntımız yok. Biz en kaliteli ürünü üretiriz” dedi.
En büyük sıkıntılarının Dünya"nın en pahalı akaryakıtını kullanmak olduğunun altını çizen Kendirlioğlu, “Dünya"nın en pahalı akaryakıtını Türkiye kullanıyor. Bu da bizi yıldırıyor. Yanı başımızda Yunanistan"da mazot fiyatı bizim mazot fiyatının yarısının yarısı kadar. Bu durumda bizim oradaki çiftçi meslektaşlarımızla rekabet etme şansımız gün geçtikçe zorlaşıyor. Biz hükümet yetkililerimizden göstermelik destekleme istemiyoruz. Dekerda 2,5 TL akaryakıt desteği alıyoruz. Bu bir litre bile yapmıyor. Ama yetkililer televizyona çıktıklarında çiftçiye çok büyük akaryakıt desteği sağlamış gibi pozisyon oluşturuyorlar. Çiftçinin dışında ki kesimlerde sanki üreticiye büyük desteklemeler verildiğini zannediyorlar. Başka mesleklerin bize bakış açısı maalesef bu şekilde. Biz hiç bir şeyin yanlış aksettirilmesini istemiyoruz. Çiftçimizin yararlı ve maliyetleri azaltacak desteklemelere ihtiyacı var” diye konuştu.