Korsan kitap basımını önleyeceğine kesin gözüyle bakılan yöntem 20 günde çöktü.

Yazar Ayşe Kulin'in 'Veda' isimli romanı mavi mürekkeple basılmasına rağmen 20 gün sonra korsanı üçte bir fiyatla piyasaya sürüldü.
Korsan yayıncılık alınan bütün önlemlere rağmen engellenemiyor. Yayıncı ve yazarlar yeni yöntemler geliştirmelerine rağmen korsana engel olamıyor.

Bunun son örneği Ayşe Kulin'ın Everest Yayınları'ndan çıkan 'Veda' isimli romanında yaşandı. Eser Türkiye'de edebiyat alanında ilk kez gerçekleştirilen bir teknikle mavi renkte basıldı. Bu yöntemle eserleri fotokopi yoluyla çoğaltan korsancılara engel olunabileceği planlanıyordu. Ancak roman 20 günlük gecikmeyle bilgisayar ortamında yazılıp korsan olarak basıldı. Kitapçı raflarında 16 YTL'ye okuyucuyla buluşan 'Veda' isimli roman, korsan piyasasında üçte bir fiyatına satışa sunuldu.

Çok satan kitapların dağıtıma çıkışlarının ertesi günü korsan baskıları da piyasalara çıkıyor. Türkiye'de her yıl ortalama 21 bin kitap basılıyor. Korsan yayıncılar ise seçtikleri bin eseri piyasaya sürüyor. En çok okunan yazarlar arasında olan Ayşe Kulin de yeni kitabını mavi renkte bastırdı. Yazı renginin açık olması fotokopi yoluyla basılmasını zorlaştırınca uyanık korsanlar kitabı orijinaline uygun olarak bilgisayar ortamında tekrar yazıp, piyasaya sürdü. Everest Yayınları Editörü Sırma Köksal, kitabı korsan tezgâhlarında gördüğünde yumruk yemiş gibi olduğunu belirtiyor. Büyük emekler verilerek hazırlanan kitabın kağıt masrafına piyasaya sürüldüğünü ifade eden Köksal şunları söylüyor: "Ülkemizde korsan kitap sorunu ciddi boyutlarda. Bu sorunla baş edebilmek için yayın evleri çeşitli yöntemler deniyor. Biz de Kulin'in romanını mavi mürekkeple basarak çözüm bulmaya çalıştık. Ancak 15-20 günlük bir zaman kazanabildik. Korsan piyasası çok büyük bir pazar olduğu için yayıncılar ve yazarlar onlarla başa çıkamı-yoruz. Sektör güç bela ayakta duruyor."

Yayıncılar Meslek Birliği Başkanı Turul Paşaoğlu ise korsanların çok profesyonel çalıştıklarını belirterek, devletin de 24 saat bu işle uğraşacak profesyonel bir ekip kurması gerektiğini vurguluyor. Bandrol konusunda oluşan istismarın ortadan kalkması için bandrol satışlarının meslek birliklerine verilmesi gerektiğini savunan Paşaoğlu, "Bu konuda tek eksiğimiz kaynak. Biz kısıtlı imkanlarımıza rağmen korsanla aktif olarak mücadele etmeye çalışıyoruz. Eğer yeterince kaynağımız olursa ve yasalar mevcut haliyle kalırsa korsanı azaltabiliriz." diye konuşuyor.

Türkiye kara listede

Dünya genelinde araştırmalar yapan Uluslararası Fikri Mülkiyet Hakları Birliği (IIPA), 2006 yılı 'Special 301' yayınladı. Türkiye raporda, fikrî mülkiyet haklarının korunmasında yeterli çaba göstermediği için 'öncelikli izleme listesindeki ülkeler' arasında yer aldı. Bu şekilde sınıflanan ülkeler, kanunlarında gerekli düzenlemeleri yapmadığı ve korsan yayınla gerektiği etkinlikte mücadele etmediği için çift taraflı Amerikan ticari ambargoları ile karşılaşabiliyor. Türkiye, Arjantin, Belize, Brezilya, Mısır, Hindistan, İsrail, Lübnan, Ukrayna ve Venezuela ile birlikte 'öncelikli izleme listesindeki ülkeler' arasında. Türkiye'nin listeden çıkarılması için korsana karşı kanuni düzenlemeler yapması gerekiyor.