Rum basını, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ı, Kıbrıs müzakerelerindeki tutumu nedeniyle eleştirdi.

Haberlerde, Hristofyas'ın yaz aylarında müzakerelerin hızlandırılmasını, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'la üçlü görüşme yapılmasını ve ayrıca New York'ta üçlü görüşme yapılmasına ilişkin Ban'ın yeni önerisini reddettiği hatırlatılıyor.

Rum Alithia gazetesinin haberinde, Hrisyofyas'a, ''Kıbrıs konusunda net politika izlememek, müzakere masasında ve iç konularda kontrolü kaybetmek, çok konuşmasına rağmen hiçbir şey söylememek'' ithamlarında bulunuldu.

Hristofyas'ın müzakerelerde ''geciktirmeye oynadığı'' ve BM'nin arzu ettiğinden farklı davrandığını belirten Alithia, Rum liderin, BM Genel Sekreteri Ban'ın New York'ta 3'lü görüşme yapılması önerisini önce reddedip sonra kabul etmesini de eleştirerek, özetle şu ifadelere yer verdi:

''Daha önceki gün Ban'ın New York'ta görüşme önerisine doğrudan 'evet' demek yerine 'hayır' ile başladı, 'bakalım' diye devam etti ve ancak 36 saat sonra 'evet' dedi.

Bütün bunlar, Başkanın müzakereler oyununu BM'nin arzu ettiğinden farklı bir hızda oynamak istediğini gösteriyor. Baskıcı takvim sloganları artık kimseyi ikna etmiyor. BM Genel Sekreteri'nin iki liderle yaptığı telefon görüşmesi yanlış anlamalara olanak bırakmıyor.''

A.A.