17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonun ardından Türkiye genelinde binlerce muhalif şirketle ilgili vergi incelemesi başlatan Maliye Bakanlığı, raporlar teslim edilmeden önce ilginç bir değişiklik için düğmeye bastı. Maliye Bakanlığı, müfettişler tarafından hazırlanan raporları, okuyarak son şeklini veren “rapor okuma komisyonlarının” üye yapısını değiştirmek için çalışma başlattı. Söz konusu değişiklik hayata geçirilirse, rapor okuma komisyonlarına istenilen bürokratlar atanabilecek. Taraf Gazetesi’nden Hüseyin Özay’ın haberine göre, vinlerce mükellefi yakından ilgilendiren değişikliğin perde arkası şöyle:

KOMİSYONLAR NASIL BELİRLENİYOR

Maliye Bakanlığı, vergi sisteminde, “teknik” ancak önemli bir değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Mevcut sistemde, müfettişler tarafından hazırlanan milyonlarca liralık vergi ceza raporları, önce vergi değerlendirme komisyonunda ele alınıyor.

Maliye içinde, rapor okuma komisyonu olarak nitelendirilen değerlendirme komisyonu, raporun tam olduğuna karar verirse mükellefe tebliğ ediliyor. Raporda eksiklikler tespit edilirse, rapor müfettişe iade ediliyor.

Yine mevcut sistemde, değerlendirme komisyonu bir rapor üzerinde uzlaşmaya varamadığı durumlarda ise bir üst komisyon olan merkezi değerlendirme komisyonuna başvuruluyor. Merkezi değerlendirme komisyonunun verdiği kararlar ise nihai olarak kabul ediliyor.

Maliye içindeki ismiyle rapor değerlendirme komisyonları, mükelleflere kesilecek cezaların belirlenmesinde büyük önem taşıyor. Bu nedenle komisyonda görev alacak kişiler de dikkatlice seçiliyor. Yönetmeliğe göre, komisyonda görev alacak olan üyelerin belirli bir tecrübeye sahip olması gerekiyor. Yani bir anlamda rapor okuma komisyonlarının üyeleri, tecrübeli Maliyecilerden oluşuyor.

Üzerinde çalışılan yönetmelik değişikliği ile, mükelleflere kesilen vergi cezalarında büyük önem taşıyan rapor okuma komisyonlarında görev alacak üyelerin kriterleri değiştiriliyor. Maliye Bakanlığı bürokratlarının verdiği bilgiye göre, kriterler esnetilecek. Bu da, Maliye Bakanlığı yönetiminin, rapor okuma komisyonlarına, daha az tecrübeli bakanlık personelini atama imkânı sağlayacak.

Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, 17 Aralık yolsuzluk operasyonun ardından muhalif şirketlerle ilgili Türkiye genelinde vergi incelemesi başlatmıştı. Kozmik Çalışma Grubu’nun bu çerçevede esnaf ve kobilerden oluşan yaklaşık 100 bin şirketi fişlediği gündeme gelmişti. Söz konusu şirketlerin büyük bir kısmı hakkında vergi incelemesi başlatıldı.

Bu nedenle rapor okuma komisyonlarının üye yapısında değişiklik yapılması Maliye içinde de tartışmaları beraberinde getirdi. Şimdiden, Maliye Bakanlığı içinde, hazırlanan raporlara itirazların gelmemesi için rapor okuma komisyonlarının yapısının değiştirilmek istendiği konuşulmaya başlandı.