Zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran '4+4+4' yasası Meclis'ten geçti, tartışma bitmedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, NTV Ankara Temsilcisi Nilgün Balkaç'a yasayla ilgili yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

"Yumruklu komisyonun önlenmesi ya da tartışmaların son bulması için iç tüzüğün 14. maddesine dayanarak denetleme yetkinizi kullandınız mı" sorusunu yanıtlayan Çiçek şunları söyledi: "Sadece eğitim konusuyla ilgili başlamadı. Ondan önce de Kılıçdaroğlu'nun ve bazı parti yöneticilerin son derece saygısızca asla kabul etmeyeceğim, doğru bulmadığım bir kısım konuşmalar oldu. Bunlara bugüne kadar cevap vermedim. Türkiye'de tartışılmadık, hakaret edilmedik makam kalmadı. Elbette Meclis Başkanı da yanlış yapar. Ama üsluba bakınca bunlar tenkit değil, düpedüz hakarettir. Hakaret ederek neyi elde etmek istersiniz? Meclis Başkanı'nın parti yöneticileriyle polemiğe girmesi uygun olmaz dedim ve cevap vermiş oldum. Yüz yüze bakıyoruz. Bu kadar ağır laflar ettiğmizde yüzümüze nasıl bakacağız. Evrak memuru dendi. Evrak memurları şerefle görev yapıyorlar. Ben evrak memuruymuşum, buna söylenecek çok laf olur. Siyaset adamı ağzından çıkan lafa dikkat etmeli. Biz ağzımıza geleni konuşamayız. Boşboğazı cehenneme koymuşlar, cehennemin odunu niye yaş demiş. Bu dönemde çok ağır laflar edildi. Bunlar Meclis'e bir şey kazandırmıyor. Bu kadar sorumluluk taşıyan insanlar birbirine hakaret edemez."

Tarafsızlığı kaybettiği iddialarını yanıtlayan Çiçek, "İç tüzükte kesin hükümler varsa bunu aynen uygularız. Herkes farklı algılıyorsa bir karar birinin hoşuna gidecek, diğerinin gitmeyecek. Bana bu lafı edenler pergelin sabit ayağı kendileri diğerleri etrafında dolaşacak. Böyle bir anlayış olabilir mi? Daha tutanakların okunması bitmeden ağza alınmayacak laflar... Ben bunları yaşadığımız için söylemek mecburiyetindeyim. Yüz yüze bakılacaksa bu türlü keskin laf edenler, kendilerini aşağı düşürürler. Kavga çıkmasın diye iki defa kendisini (Kılıçdaroğlu) aradım. 'Yarınki gelişmelerden endişe ediyorum' dedim. 'Kapalı oturumu doğru bulmuyorum' dedim. Bunun açık yapılması lazım. Gelin orta yol bulalım ama bulunamadı. Ben yaptığım işte bir yanlışlık görmüyorum" dedi.

MAKAMI TARTIŞMAYA AÇMAMAK İÇİN SUSTUM
Çiçek, iade yetkisi olup olmaması konusunda "Birileri vardır, diğerleri yoktur diyor. Bir yol bulmak durumundayız. Komisyon başkanı 'yetkin yok' diyor. Adli sicille ilgili bir kanun görüşülüyor. Sporda şiddetle ilgili alakası olmayan yasa adli sicil kanununa konuldu. Üç partinin de yaptığı yanlış. İade ettim komisyona. Komisyon başkanı 'hiçbir yanlışlık yok' dedi. Meclis Başkanı tümüyle yanlış yaptı diyelim, söylenecek laf mıdır. 'Meclis Başkanı kalıbına uygun davranmadı' diyor. İç tüzüğün 67. maddesi açıktır. Konuşmaların kaba olmaması gerekiyor. Ben herkesten rica ediyorum, herkes konumuna uygun konuşsun. Meclis Başkanı'na önüne gelen hakaret edecek. Makamı tartışmaya açmamak için sustum. Yüz yüze bakıyoruz. Eğitim konusunu eğitimsiz insanların üslubuyla konuşamayız. Birisi desin ki, şu kavga Meclis'e itibar kazandırıyor. Kavga ederken benden onay mı alıyor. Bu ayıp iştir, yanlış iştir" diye konuştu.

ELİMİZ HAVADA KALIYOR
Çiçek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu kadar hakaret ettiğiniz insan neyi, nasıl yapacak. Cumartesi gecesi başkanı aradım, elimiz havada kalıyor. Yarın grup günü. Bu konuşmalar sebebiyle doğabilecek ümit ışıklarının hepsi birer birer sürüyor. Herkesin sorumlu davranması lazım. Herkes benden yetkimin dışında işler bekliyor."

Çiçek, Anayasa çalışmalarındaki son durum hakkında da bilgi verdi. "Ben herkesle görüşürüm" diyen Çiçek şöyle konuştu: "Dört parti yeni bir Anayasa çabası içindeyse, bu süreç devam edecek. Görev gereği gitmem gereken yere giderim. Biz ev sahipliği yapıyoruz. Bizden istedikleri katkılar varsa bunları vermeye çalışıyoruz."

DARBE DAVASINA MÜDAHİL OLUP OLMAMA KARARI YARIN
Darbe davasında Meclis'in müdahil olup olmayacağı konusunda çalışma yürütüldüğünü belirten Çiçek, en geç yarın çalışmayı bitirip karar vereceklerini kaydetti.

TWITTER'IN NASIL KULLANILDIĞINA İTİRAZIM VAR
Meclis Başkanı, Twitter üzerinden yürütülen tartışmalarla ilgili olarak "Hepimizin biraz daha sorumlu hareket etmesi lazım. Bunların olmaması gerekir. Twitter imkansa elbette kullanılıyor. Ama nasıl kullanıldığına itirazım var" dedi.

CHP'nin 4+4+4'ü Anayasa Mahkemesi'ne götüreceği haberleriyle ilgili yorum yapan Çiçek, "Birileri bu hakkı kullanacaksa saygı duymak gerekir" diye konuştu.

Çiçek, tutuklu vekillerle ilgili durumu sadece Meclis Başkanı'nın çözemeyeceğini belirterek, problemi olanların neden bir araya gelmediğini kaydetti. Çiçek, sorunun yargı aracılığıyla ya da yasa değişikliğiyle çözülebileceğini ifade etti.

NE KADAR KARIŞIK İŞ VARSA BANA GELDİ
Merve Kavakçı'nın özlük haklarının iadesiyle ilgili son durumu anlatan Çiçek, "Kavakçı'nın avukatı bize başvurdu, gerekçeleri izliyoruz. Ne kadar karışık iş varsa hepsi benim önüme geldi. İki tane mahkeme kararı var. Mahkeme kararlarına katılmasanız da bir bağlayıcılığı var" dedi.