Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ocak 2007 - Kasım 2011 arasında yapılan lüks araç satışlarına ilişkin başlatılan çalışma kapsamında, bazı mükelleflerin lüks araçları ekonomi sınıfındaki araçlara yakın fiyatlardan satılmış gibi gösterdiklerinin tespit edildiğini bildirdi. Şimşek, Ankara Organize Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele Grup Başkanlığı’nca yapılan analizler kapsamında bazı mükelleflerin ise lüks sınıftaki araç satışlarını kendilerine yapılmış gibi göstererek daha sonra bu araçlara piyasaya sattıklarının anlaşıldığını açıkladı. Şimşek, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından başlatılan inceleme kapsamında Almanya ve ABD’de incelemelerde bulunulduğunu ifade etti.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Şimşek’e lüks araçlarda ÖTV’nin düşük gösterilerek haksız kazanç sağlandığı iddialarını sordu. Şimşek, yanıtında şunları kaydetti:

“Bu konuda araştırmaya başlanmış olup, Kurul Başkanlığı’na bağlı Ankara Organize Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele Grup Başkanlığı’nca yürütülen sözkonusu çalışmalar çerçevesinde, Türkiye’ye ithal edilen farklı sayıda marka ve modeldeki aracın ÖTV beyannameleri ön incelemeye tabi tutularak, bu kapsamda mükelleflerin vermiş olduğu ÖTV beyannamelerinde yer alan araç bedelleri ile bu araçların piyasadaki baz değerlerinin çapraz kontrolü yapılmaktadır.”

Vergi kaybı ortaya çıktı

Yapılan analizlerde, motorlu araç ticareti ile uğraşan bazı mükelleflerin organize biçimde hareket ederek, lüks araçları ekonomi sınıfındaki araçlara yakın fiyatlardan satılmış gibi gösterdikleri, lüks araç ticareti ile uğraşan bazı mükelleflerin ise gerçeğe aykırı biçimde lüks sınıftaki araç satışlarını kendilerine yapılmış gibi göstererek daha sonra bu araçları piyasaya sattıkları anlaşılmış olup, konu hakkında yapılacak detaylı incelemelerle, gerçeğe aykırı lüks araç satışı nedeniyle ortaya çıkan vergi kaybının önüne geçilmesi hedeflenmektedir.

Öte yandan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca lüks araç ithalinde Hazine’nin zarar uğratıldığı iddiaları üzerine gerekli inceleme başlatılmış olup, soruşturmanın etkin, verimli ve süratle sonuçlandırılabilmesi için, yurtdışından bilgi talebinin yanı sıra Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri’nden ithal edilen araçlarla ilgili olarak anılan ülke yetkililerinden, yerinde inceleme talebinde de bulunulmuştur. Diğer taraftan anılan bakanlık tarafından 2002-2011 arasında yapılan inceleme/soruşturma/teftişler sonucu toplam 9 bin 138 adet rapor düzenlenmiş olup, düzenlenen soruşturma raporları ve cevaplı raporların mali boyutu 20.4 milyar TL’dir.

Eylem planı hazırlanıyor

Öte yandan lüks araç ithali ile ilgili olarak Gümrük Bakanlığı’nca bir çalışma grubu ihdas edilmiş olup, anılan çalışma grubu tarafından bugüne kadar ilgili dernekler ve özel sektör temsilcileri ile görüşülmüş, ilgili gümrük idareleri ziyaret edilmiş ve konuya taraf kamu kurumları ile toplantılar düzenlenmiştir. Yakın bir tarihte lüks otomobil ithalatında önemli bir yer tutan Almanya’ya gerçekleştirilecek çalışma ziyareti akabinde sorun ve önerilerden oluşan bir rapor düzenlenmesi ve konuya ilişkin olarak bir eylem planının hazırlanması planlanmaktadır.”