Yemek kartı şirketlerinin yüksek tuttuğu komisyonlar nedeniyle kârlılıklarının tamamen ortadan kalktığını, zarara uğradıklarını belirten lokantacılar, taleplerinin yerine getirilmemesi halinde boykota gideceklerini söylediler.

Dünya gazetesinden Sercan Akıncı'nın haberine göre, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar orta yolun bulunması için devreye girdi. Her iki tarafı dinleyen Çağlar, yemek kartı şirketlerinden bir rapor aldı. Raporu inceleyen lolantacılar ise uzlaşmanın uzak olduğunu ve boykot kararı alacaklarını belirtti.

"ŞİRKETLERİN ALDIĞI KOMİSYON DÜNYAYA GÖRE 2 KAT FAZLA"

Yemek kartı kullanan kişi sayısının 3.5 ile 5 milyon arasında olduğunu belirten Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, yemek kartı şirketlerinin kendilerinden yüzde 7.5-10 arasında komisyon aldığını söyledi. Çalışanlarına yemek kartı dağıtan şirketlerin iskontoyla bu kartları aldığını, fakat iskontoların lokantalara bindirildiğini ifade eden Bingöl, “Dünyada yüzde 3-4 komisyon alınırken, bizde bu iki kat fazla. Yemek kartı şirketleri müşterilerine yüksek oranda iskonto uyguluyor. Bunu da bizden çıkarıyorlar. Ödemelerinin vadelerini de yükseltiyorlar şimdi. 60 güne varan vadelerle sözleşme yenilemeye zorluyorlar” dedi.

İTO Restoran ve Yiyecek, İçecek Hizmetleri Komitesi Başkan Yardımcısı Ali Tatlıdil de görüşmelerin sürdüğünü fakat bir sonuç çıkmayacağını ve boykota gideceklerini ifade etti.

Yemek kartı şirketleri ise bu konuda görüş vermeyeceklerini belirttiler.