Sürekli olarak elektrik tellerine çarpıp yaşamlarını yitiren leyleklerin sayıları da yıldan yıla azalıyor.
Ege Bölgesi"nde ve Aydın ilinde leylek nüfusunun en çok olduğu yerlerin başında Söke"nin Avşar köyü geliyor. Avşar köyünde yavru leyleklerin uçma denemeleri sırasında, elektrik tellerine çarpması sonucunda birçok yavru ya yaralanıyor, ya da yaşamını yitiriyor. Bir çok leylek, yüksek olması nedeniyle yuvalarını köy içindeki elektrik direklerinin üzerine yapıyor. Bu durum, hem leyleklerin yaşamlarını tehdit etmekte hem de elektrik kablosunda kısa devreye sebep olarak köyün bir süre elektriksiz kalmasına da yol açıyor.
Avşar köyündeki leyleklerle ilgili yaptığı projelerle dikkat çeken Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) tarafından yapılan bir araştırmada, leyleklerin yoğun olarak yaşadığı ülkelerde, ölüm riskini azaltmak için birçok yöntemler denendiği belirtildi. EKODOSD açıklamasında, “ Elektrik telleri yer altına alınmakta, elektrik tellerine yalıtım yapılmakta, elektrik kablolarına kuşların teli uzaktan algılayabilmesini sağlayan uyarıcı işaretler konmakta, elektrik direkleri üzerine özel platformlar yerleştirilerek yuvalar buraya yerleştirilmektedir. Almanya'da, bir süredir ülke genelinde yüzeydeki elektrik kablosu uygulaması yasaklanmış ve yakın zamanda tüm gerilim hatlarının güvenli hale getirilmesi için devlet, elektrik şirketleri ve koruma dernekleri ortak çalışmalar yaparak çözüm önerileri geliştirmişlerdir. Hollanda'da da tüm orta ve düşük gerilim hatları yeraltına alınarak, kuşların yaşamları korunmuştur. Ülkemize gelen Leyleklerin, kuraklık nedeniyle besin kaynaklarının yok olması, doğaya atılan çuval parçaları, plastik torba ve iplerle boğulmaları ve elektrik çarpması nedeniyle son 20 yıl içinde sayılarında %50'den çok azaldığı görülmektedir “ denildi.
Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Avşar köyünde bu yıl içerisinde 7 leylek elektrik telleri yüzünden, 5 leylek doğaya atılan naylon, ip, plastik çuvalların yuvaya getirilerek boğulmaları sonucunda yaşamlarını yitirdiğini ve 1 leyleğinde sakat kalarak uçamaz duruma geldiğini söyledi. Ölenlerden 8 adedinin dişi olduğu ve bir leyleğin ortalama 4 yavru yaptığı düşünüldüğünde, leyleklerin sayılarındaki bu azalmalar, Avşar köyü"ndeki nesillerini tehlikeye soktuğunu kaydeden EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Bu nedenle leyleklerin elektrik direklerine yuva yapmalarını engellemek için, WWF-Türkiye(Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ile işbirliğine girerek, Avşar Köyü"nde yapay leylek platformlarını dikmiştik. 2009 Mart ayında gelecek leyleklerle birlikte bunun sonucunu göreceğiz. Olumlu sonuç almamız halinde, riskli bölgelerdeki tüm yuvaları yapay leylek platformlarına taşımak istiyoruz. Beslenmeleri için sulakalanlarda ve pamuk tarlalarında dolaşan leylekler, yuvalarına dönerken elektrik tellerine çarpmakta ve yaşamlarını yitirmektedir. Yıllar önce kentlerde yuva yapan leylekler, yapılaşmanın ve insan nüfusunun çoğalmasıyla birlikte, beslenme ortamlarının kaybolması nedeniyle daha çok kırsal alanlara taşınmışlar. Günümüzde beslenebilecek alanlara yakın köylerde yuvalarını yapmışlardır. Tarımın yoğun olarak yapıldığı tarlalarda, çiftçilerin doğaya attıkları çuval, ip, plastik torba ve naylonları yuvalarına getiren leyleklerin yavruları, bu atık maddelere takılıp boğularak yaşamlarını yitirmektedir. Yaşamımızdaki en önemli teknoloji olan elektrik köylerimizi aydınlatırken, leyleklerin hayatını karartmaktadır. Leyleklerin büyük ölçüde yaşamlarını yitirmesine ve sakat kalmalarına neden olan elektriğin, ilave teknolojilerle desteklenerek ya da yer altına alınarak, leylek nüfusunun azalması önlenebilir. Bunu da yapacak olan elektrik kurumudur“ diye konuştu.