Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Necati Koç, genellikle kış hastalığı olarak bilinen ve soğuk havalarda ortaya çıkan üst solunum yolu enfeksiyonunun (Lejyoner Hastalığı) yaz sıcaklarında da klima soğutma sistemleri ve havuzlardan bulaştığını belirtti.

Lejyoner hastalığında belirtisinde ilk 24 - 48 saat içinde halsizlik, kırgınlık, yaygın kas ağrıları, şiddetli baş ağrısı ve huzursuzluk olduğunun altını çizen Koç, "İlk iki günde yoğun olmak üzere kuru öksürük ve ateş görülür. Bulantı, kusma, karın ağrısı gibi sindirim sistemi bulguları ortaya çıkabilir. Hastaların yüzde 20'sinde, sinir sistemi bulguları, ajitasyon, konsantrasyon bozuklukları hatta koma hali görülebilir." dedi. Koç hastalık tedavisinde ise antibiyotiklerden yararlanılabileceğini vurguladı.

Hastalık açısından özellikle kurumlarda ve toplu yaşanılan yerlerde alınacak önlemlerin önemli olduğunu belirten Koç, "Toplu yaşanan binaların su ve klima sistemlerini çalıştıran personelin konu hakkında eğitilmiş olması gerekir. Sıcak sistemin hiçbir yerinde su sıcaklığı 50 derecenin altına düşmemelidir. Duş başlıkları ve musluk filtreleri ayda bir kez temizlenmelidir. Sıcak su sisteminde kullanılmayan ölü boşluklar bulunmamalıdır. Kullanılmayan odalardaki muslukların günde bir iki kez ve üç beş dakika akıtılması gerekir. Soğuk su tanklarının yılda bir temizliği ve bakımı yapılmalı, bu tanklarda mutlaka tahliye musluğu bulunmalıdır. Su soğutmalı klima sisteminin soğutma kulelerinin üç ayda bir iyice temizlenmeli ve bakımı yapılmalıdır." şeklinde konuştu.