Eğitimde sekiz yıllık zorunlu eğitimin 1+4+4+4 yıl biçiminde değiştirilmesini öngören tasarı kız öğrencilerin okula gitmesini engelleyecek. Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaracak olan düzenleme bunu okul öncesi bir yıllık eğitimden sonra dört yıllık üç bölüme ayıran tasarı 4. sınıftan itibaren öğrencilerin hem meslek okulu seçimine hem de açık öğretim yapabilmelerine olanak tanınıyor. Bu, öğrencileri İmam Hatip okullarına yöneltmeyi öngörüyor.

Özellikle kız çocuklarının başörtüsü takmasının istendiği döneme paralel olan dördüncü sınıftan sonra açık öğretim kızların okula gitmesinin önünü de kapatıyor. AKP tarafından hazırlanan yasa tasarısı Başbakan Tayyip Erdoğan ile İmam Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği’nin görüşmesinden sonra TBMM’ye verildi.

İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) Genel Başkanı Hüseyin Korkut, Başbakan Tayyip Erdoğan ile 9 Şubat’ta yaptığı görüşmenin ardından “Hem İHL hem de orta öğretim sitemine dayatılan uygulamaların ortadan kaldırılıyor olmasının memnuniyet verici olduğunu Sayın Başbakanımızla paylaştık. Katsayı, kesintisiz eğitimin kaldırılması için adımlar atılması, Milli Güvenlik derslerinin kaldırılması gibi uygulamalardan duyduğumuz memnuniyeti başbakanımızla paylaşma imkanı bulduk. Ayrıca din eğitim ve öğretimi önündeki engellerin kaldırılması da toplumumuzun en önemli beklentileri arısında yer alıyor. Biz kendilerine bu anlamdaki teşekkürlerimizi ilettik “ ifadelerini kullanmıştı.

Veriler kız çocuklarının eğitime katılım oranının erkeklere göre yüzde 21 daha düşük olduğunu gösteriyor. Ayrıca ilköğretim çağındaki her 100 çocuktan 4’ü eğitim sisteminin dışında. Ve 7-17 yaş arasında eğitim sisteminin dışında kalanların oranı Batı Marmara’da yüzde 8 iken, Karadeniz’de yüzde 16’ya, Güneydoğu Anadolu’da yüzde 21’e yükseliyor. Güneydoğu’daki kızların eğitime katılım oranı İstanbul’un yarısı kadar. Gelirini tarımdan elde eden ailelerde de kız çocuklarının eğitime katılım oranı yüzde 19 daha az.

Konuyla ilgili Yurt’a açıklama yapan Egitim-Sen 7. Nolu Şube Yönetim Üyesi ve Kadın Sekreteri Şaziye Köse açık öğretim uygulamasının kız çocuklarını hayattan ve toplumdan soyutlayacağını, devletin de açık öğretimle eğitim yükünden kurtulmaya çalıştığını söyledi. Köse “ Zaten türbandan kaynaklı muhafazakâr kesim, bunu bahane ederek kız çocuklarını okula göndermeyecek. Bu aslında İktidarın türbanlı kız çocuklarına yaptığı bir güzellik gibi görünüyor” dedi. Köse, bunun da mevcut öğrenci sayısını düşürerek, eğitimde ciddi yaraların oluşmasına neden olacağını belirtti.

 ​YURT