Kuşadası Belediyesi’nin kardeş şehirleri ile ilişkilerini ve işbirliğini geliştirmesi ve dostluğu pekiştirmesi amacıyla 14-17 Ekim tarihleri arasında yapılacak ve 4 gün sürecek 4 gün sürecek festival kapsamında Ziynet Sali, Momo Nikolovski, Djambo Agusevi, Cenk Bosnalı ve Muvaffak Falay çeşitli konserler verecek. Ayrıca kardeş kentlerden gelen halk oyunları ekipleri de gösteriler yapacak.
Festival için hazırlanan program uyarınca Gorçe Petrov-Makedonya, Bihaç-Bosna Hersek, Prizren-Kosova, Sinaia-Romanya, Batum-Gürcistan, Samos-Yunanistan ve Karabağlar-Türkiye’den “2. Kuşadası Kardeş Kentler Festivali” için gelen ve aralarında Makedonya Büyükelçisi, Kosova Milletvekilleri Müferra Şinik ve Fikrim Damka, Aydın CHP Milletvekili Bülent Tezcan, Gorçe Petrov Belediye Başkanı Sokol Mitrovski, Batum Belediye Meclis Başkanı George Kitadze, Romanya-Sinaia Belediye Başkan Yardımcısı Viorika Vasile, Samos Belediye Başkan Yardımcısı Anna Serepas’ın da bulunduğu konuklar ilk olarak Belediye Başkanı M. Esat Altungün’ü makamında ziyaret etti.
Burada yapılan karşılıklı iyi niyet açıklamalarının ardından, bu yılki festivalin onur konuğu olan Makedonya’nın Gorçe Pertov kentinin Belediye Başkanı Sokol Mitrovski, Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün’e 1939 yılında yapılmış bir resim hediye etti.
Makamında konuklara bir konuşma yapan Belediye Başkanı Altungün, amaçlarının kardeşlik ve dostluk bağlarını geliştirmek olduğunu söyledi. Bundan sonra Kuşadası’nın kardeş şehirleriyle daha sıkı ilişkiler kuracağını anlatan Altungün, “Öncelikle sizleri Kuşadası’nda ağırlamaktan büyük bir onur duyuyoruz. Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz Kardeş Kentler Festivali süresince kendinizi evinizde hissettirmek için çabalayacağız” dedi.
Ziyaretin ardından ise belediye hizmet binası önünden başlayan kortej gerçekleştirildi. Kortej, Atatürk Meydanı’nda sona ererken, konuk heyetler Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen’i ziyaret etti. Daha sonra heyetler Atatürk Meydanı’nda toplandı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra, Atatürk Anıtına üzerinde tüm ülke bayraklarının bulunduğu kardeş şehirler çelenginin konuldu. Daha sonra ise bu yılın onur konuğu Makedonya’nın Gorçe Petrov kenti adına Belediye Başkanı Sokol Mitrovski ve beraberindeki heyet Makedonya bayrağı şeklindeki çelengi Atatürk Anıtına bıraktı. Kuşadası Belediyesi Halk Dansları topluluğunun zeybek gösterisinin ardından konuşmalara geçildi.
Açılış teöreninde ilk konuşmayı yapan Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” ilkesiyle çalıştıklarını belirterek, bu yıl Kardeş Kentler Festivalinin ikincisini düzenlemekten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Altungün, “Bundan sonra kardeş şehirlerimizle ekonomik ilişkilerin yanı sıra ağırlıklı olarak sosyal ve kültürel ilişkilerimizi geliştirmek için yoğun çaba harcayacağız. Birikimlerimizi paylaşacağız. Konuklarımıza bir kez daha hoş geldiniz diyorum” dedi.
Daha sonra konuşan festivalin onur konuğu Gorçe Petrov kentinin Belediye Başkanı Sokol Mitrovski, Makedonya’yı ülke olarak ilk Türkiye’nin tanıdığını hatırlatarak, “Bu da samimiyetin bir ifadesidir. Son dönemlerde Türk iş adamlarının Makedonya’ya, özellikle Üsküp bölgesine gösterdiği ilgi ekonomik yatırımlara dikkat çeken Mitrovski, “Unutulmasın ki modern Türkiye’nin kurucusu Atatürk’ün ailesi Makedonya kökenlidir. Sizin olduğu kadar bizim tarihimiz için de önemli bir noktayı belirtmek istedim. Öte yandan özellikle Türk işadamlarının yaptığı uluslar arası havalimanı örnek bir eser oldu. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Ayrıca bizlerle çok iyi diyalog kuran ve ilgi gösteren Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Alungün’e teşekkür ediyorum” dedi.
Kısa bir teşekkür konuşması yapan Kosova Milletvekili Müferra Şinik’in kısa teşekkür konuşmasının ardından mikrofonu alan Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, bir turizm kenti olan Kuşadası’nda bu kadar güzel bir festival düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Açılış seramonisinin son konuşmasını yapan CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ise kardeş kentler festivalinin dünya ülkelerinin kardeşliği için ilk adım olmasını diledi. Dünyanın tüm zenginliklerinin herkese yeteceğini belirterek, daha eşit ve daha adil bir dünya için çalışmaları gerektiğini belirterek, bu doğrultuda mücadele veren ve kardeş kentler festivali düzenleyen Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün’ün örnek olduğunu sözlerine ekledi.