Önümüzdeki hafta Meclis Genel Kurulu'una sunulacak açılım paketi, Kürtçe yayın serbestliği ile açılacak. Seçmeli dersler arasına girecek kürtçe ile birlikte Q, W ve X dolaylı olarak alfabeye dahil olacak.

Hükümet, Genel Kurul'da Demokratik açılımı bir paket olarak değil bir yol haritası olarak açıklayacak. Hükümet, Anayasa değişikliği gerektirmeyen bütün düzenlemeleri yapacak. Anayasa değişikliği gereken değişiklikleri ise önümüzdeki sürece aktaracak. Hükümet Genel Kurul'da Demokratik açılımla ilgili görüşme yaptıktan sonra Kürtçe yayınlara serbestlik getirecek düzenlemeyi yapacak. Daha sonra Kürtçe seçmedi ders yapılacak ve yerleşim yerlerinin eski isimleri geri verilecek.

KÜRTÇE YAYIN SERBEST HALE GETİRİLİYOR

Hükümet, Demokratik açılımı 10 Kasım tarihinde TBMM'ye getiriyor. 10 Kasım'da yapılan ön görüşmeden sonra 11 Kasım tarihinde bu konuyla ilgili görüşme yapılacak.

Radyo-Televizyon ile basın-yayın konusundaki bütün engeller kaldırılacak. Türkçe yayın yapan bütün kuruluşlar için geçerli olan şartlar bu yayın organları için geçerli olacak ve ek bir şey istenmeyecek. Bu arada Kürtçe yazılışında ve okunuşunda kullanılan X,W ve Q harflerinin de bu şekilde dolaylı olarak alfabeye gireceği belirtiliyor. Ayrıca camilerde Kürtçe Hutbe de verilebilecek.

KÜRTÇE SEÇMELİ DERS OLACAK

Hükümetin yapacağı başka bir düzenleme ise Kürtçe dili ile ilgili olacak. Kürtçe orta öğretimde seçmeli ders olacak. Kürtçe eğitimi verilebilecekken, Kürtçe eğitim verilmesine sıcak bakılmıyor. Yani anadil eğitim verilecekken, anadilde eğitim yapılamayacak. Yaşayan Diller bölümü yerine Kürtçe Kürsüsü şeklinde bölümler kurulacak.

Eski isimler iade, af yok

Cumhuriyet döneminde ismi değiştirilen bütün yer isimleri geri veriliyor. Hükümet bu konudaki düzenlemeyi bu yılın sonuna kadar yapacak. Bu düzenlemeden sonra hangi yerlerin eski isimlerine verileceği konusunu ise o bölgedeki halk belirleyecek. Bazı bölgedeki insanların yeni isimleri istediğine dikkat çeken yetkililer, bu konuda ihtilafın kaldırılması için o bölgede yerel seçimler yapılarak isteyen bölgelerin eski isimleri verilecek. Hükümetin ilk etapta açıkladığı yol haritasında af konusu ise bulunmuyor. Bu yüzden Avrupa'dan ve Kandil'den teröristlerin gelmesi için de af çıkartılmayacak. Teröre bulaşmayanlar TCK'nın 212. maddesi gereği yargılanacaklar./yeni şafak