Yenipazar Kurban Hizmetleri Komisyonu yaklaşan Kurban Bayramı öncesi İlçe Kaymakamı Ünal Kılıçaslan başkanlığında toplandı.
2 Ekim 2010 tarih ve 27717 sayılı Resmi Gazete"de yayınlanan 2010 Yılı Kurban Hizmetleri Komisyonunun almış olduğu kararları görüşen Yenipazar Kurban Hizmetleri Komisyonu üyeleri, ilgili daire amirleri ve kasaba, köy muhtarlarının katılımıyla kurban hazırlıklarını gözden geçirdi.
Toplanın açılışında konuşan İlçe Kaymakamı Ünal Kılıçaslan, “Dini bir bayram olan Kurban Bayramı"nın dini, sağlığı ve çevreyi ilgilendiren boyutları var. Hijyenik şartlara uyulması ve 2 Ekim 2010 tarih 27717 sayılı genelge muvacehesinde hareket edilmesi gerekiyor. Bu şartları uymayanların genelgenin 19. Maddesindeki gerekli cezai müeyyideler uygulanacak” dedi.
Toplantıda kurban ve Kurban Bayramı hakkında bilgiler veren İlçe Müftüsü Mustafa Aydın da, “Kurban, kelime anlamı ile yakınlaşma demektir. Buradan hareketle, kurban kesmek; Allah"a yakınlaşma gayesiyle, O"nun verdiği mallardan, kurban edilmesi mümkün olan birini, yine O"nun rızası için boğazlamak demektir. Kevser Suresindeki emrin bir başka manaya da gelme ihtimalinden ötürü, alimlerin çoğu kurbanın kesin bir farz olmadığı kanaatine varmışlardır. Hanefiler ise bu emrin, kesin yapılması gereken bir talepte bulunduğu, ancak bu farklı yorum ihtimaline bakarak buna inanmayanın dinden çıkmayacağı kanaatine varmışlardır. Böyle yapılması kesin olarak istenen, ama mahiyeti konusunda başka yorumlar da yapılabilecek şeyler için Hanefîler farz değil de vacip kavramını kullanırlar. Bu sebeple kurban Hanefilere göre vaciptir. Yani imkanı olanlar onu kesmelidirler ama bunu başka yorumlara bakarak yumuşatmakta serbesttirler” diye konuştu.
Kurbanlıklarda dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında da bilgiler veren Müftü Aydın, “Kurban ancak keçi koyun, sığır deve ve mandadan olur. Bunun dışındaki hayvanlardan kurban olmaz. Çünkü kurban bir ibadettir ve ibadetleri Hz. Peygamber nasıl öğretmişse ancak öyle yapılırlar. Tavuktan, deve kuşundan vb. hayvanlardan kurban kesmeye kalkan, veya bunların kurban olabileceğini söyleyen, ya da bu hayvanlardan bir kurban adayan insan bir bidat işlemiş olduğu için günahkar olur. Hatta böyle bir iddiaya küfür diyen alimler dahi vardır. kurban kesilecek hayvanlar kendi cinsinin olgun yaşına geldiğinde ve ortalama bir büyüklükte olduğunda kurban kesilebilirler. Her hangi bir arıza ya da hastalık bunları ortalama değerden düşürmüşse kurban kesilemezler. Çünkü kurbanda bir bakıma şöyle bir mana vardır: Ya Rab! Ben senin rızan için bir koyun, ya da bir keçi vb kesiyorum”. Durum böyle olunca normal bir keçi ya da normal bir koyun sayılmayan, arızalı bir hayvanı kurban etmek uygun olmaz. Kurban olabilmesi için, hayvanın süt dişlerini değiştirmiş olması gerekir. Hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması ibadetin sıhhati için şarttır” şeklinde konuştu.