İslam Devrimi'nden bu yana her Ramazan ayının son Cuma'sı İran'da düzenlenen Kudüs günü ilk kez siyasi çekişmeye sahne oldu. Milyonlarca kişi sokağa dökülürken reformist cumhurbaşkanı adayı Mir Hüseyin Musavi yanlıları da protesto gösterileri düzenledi. İki grup arasında şiddetli çatışmalar yaşanırken reformist kanattan eski cumhurbaşkanı Hatemi'nin karşıt tarafın saldırısına uğradığı iddia edildi. Tanıklara göre, motosikletli sivil giysili bir grup sopalarla muhalefet yanlılarına saldırdı. Tanıklar, olaylar sırasında bir grubun Hatemi'ye saldırdığını, Hatemi'nin sarığının düştüğünü ve polisin olaya müdahale ettiğini iddia etti. En az 10 kişi gözaltına alındı.


MİLYONLAR KATILDI

“Filistin halkıyla dayanışma”, “Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'nın özgürlüğe kavuşması” ve ”Kudüs'ün işgalden kurtarılması” amacını taşıyan “Dünya Kudüs Günü” yürüyüşüne milyonlarca kişi katıldı. Yürüyüş, Tahran ve diğer 29 eyalette yapıldı. Tahran'ın dört bir yanından gruplar halinde cuma namazının kılınacağı Tahran Üniversitesi bahçesine doğru hareket eden halk, yürüyüş boyunca 'İsrail'e ölüm', 'ABD'ye ölüm', 'İngiltere'ye ölüm' sloganları attı. 1979 yılındaki İran Devrimi'nden bu yana her yıl düzenlenen Kudüs Günü törenleri, Filistinlilere verilen desteğin vurgulandığı bir gün.


Yine “soykırım” söylence dedi

Kudüs gününde reformist göstericiler İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın istifasını isterken, Cuma namazı sonrası bir vaaz veren Ahmedinecad ise İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan Yahudi Soykırımı'nın bir “söylenceden, efsaneden ibaret olduğu” görüşlerini yineledi./yeni şafak