Tacikistan'da parlamentoda onaylanan yasa ile 18 yaş altı çocukların içki içmesi, bayram günleri hariç camiye gitmesi, dinî örgütlere üye olması ve ehliyet alması yasaklanıyor.

Geçen ay meclisin alt kanadında kabul edilerek, onaylanmak üzere meclisin üst kanadına sevk edilen, "Çocukların eğitimi ve terbiyesine yönelik velilerin sorumluluklarını düzenleyen" yasa, velilerin sorumluluğunu artırıyor.

Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'ın imzasına sunulan düzenleme, ebeveynlerin, çocuklarının eğitim almalarını, onların hak ve menfaatlerini korumayı düzenlerken, 18 yaşın altındaki çocuklarının, topluma karşı girişim ve davranışlarını önlemesini öngörüyor; ahlaksızlık, tecavüz, ayrımcılık ve terör içerikli kitap ve filmleri izlemesi ve okumasını, içki içmesini, bayram günleri hariç camilere gitmesini ve dinî örgütlerde yer almasını, ehliyet alma ve araç kullanmasını yasaklıyor.

AĞIR İŞLERDE ÇALIŞTIRILMALARI DA YASAK

Yasa ayrıca, devlet kurumlarının izni olmadan çocukların yurtdışına eğitim amacıyla gönderilmesinin engellenmesini öngörüyor. Bunun yanı sıra, çocukların ağır işlerde çalıştırılması, okula değerli takı ve ziynetlerle gelmeleri de yasaklanıyor.