Geçen yıllara oranla diktikleri elbise sayısı oldukça düşen terziler, tamirat, daraltma ve elbise bollaştırma işlemleri sayesinde terzilerin işleri yeniden açıldı.
Aydın"da 32 yıldır terzilik yapan Selami Köseoğlu, işlerin eskiye oranla biraz daha iyileştiğini, ancak daha çok tamirat yaptıklarını söyledi. Bir çok zanaatta olduğu gibi terziliğin de unutulmaya yüz tuttuğunu, her şeyin makineler tarafından yapılmaya başlandığını kaydeden Selami Köseoğlu, “Eskiden herkes terzisinden giyinirdi. Şimdi seri üretim başladı, daha hesaplı geldiği için vatandaş hazır giyime yöneldi. Son yıllarda artan obezite hastalığı nedeniyle halkın büyük çoğunluğunun cüssesi hazır kalıplara uymayınca terzilerin işi yeniden çoğalmaya başladı. Bir de son yaşanan ekonomik krizlerle birlikte vatandaşın cebi kağıt para görmez oldu. Madeni paralar da ceplerin düşmanı terzilerin dostudur. Ekmeğimizin önemli bir kısmını madeni paralardan dolayı delinen cepleri yenileyerek ve sürekli kiloları değişenlerin elbiselerini tamir ederek kazanıyoruz” dedi.

“MAKİNE DİKİŞLERİ DE KONTROLDEN GEÇMELİ”
Aydın"ın en eski terzileri arasında yer alan ve Hasanefendi Mahallesi"nde 32 yıldır dikiş diken Selami Köseoğlu, insanların zor duruma düşmemek için yeni aldıkları elbiseleri bile terzilere kontrol ettirmelerini istedi. İnsan eli ile kontrol edilmeden tüketime sunulan bir çok kıyafetin insanları en olmadık bir anda zorda bıraktığını da dikkat çeken 32 yıllık terzi Köseoğlu, “Seri üretimlerde bir çok dikiş makineden geçtiği gibi tüketime sunulduğu için, insanlar olmadık zamanda meydana gelen sökükler nedeniyle zora düşüyor. Özellikle bayanların daha sık karşılaştığı ve çok daha zor duruma düştüğü bu sorununun çözümü için her kıyafet mutlaka önce terzinin elinden geçmelidir” dedi. -iha