Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiğ süt fiyatlarının Kasım 2008 tarihinden geçerli olmak üzere yaklaşık yüzde 10 oranında düştüğünü belirterek, krizin süt üreticilerini de vurduğunu kaydetti.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar yaptığı açıklamada, “2001 Ekonomik Krizi”nde süt fiyatlarının artış yaşadığını, bu yıl ise üretici süt fiyatlarının iki defa ciddi oranda düştüğünü dile getirdi.

Süt üreticilerinin bu yıl içerisinde büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Bayraktar, “Süt fiyatları düşerken üreticilerin maliyetleri artmakta, satılan sütten elde edilen gelir maliyeti karşılamamaktadır. Bu koşullarda üretimin sürdürülmesi mümkün değildir. Zaten üreticilerimiz de hayvanlarını kestirmek için sırada beklemektedirler” dedi.


“ÜRETİCİ 1980'DAN BERİ BU KADAR KÖTÜ DURUMA DÜŞMEDİ”

Süt üreticisinin 1980 yılından beri bu kadar kötü bir duruma düşmediğini dile getiren Bayraktar, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“1980-2008 yılları arasında süt-yem paritesinin 2007 ve 2008 yıllarında 1'in altına düştüğü görülmektedir. Yani üreticilerimiz bu yıllarda 1 kg süt satarak 1 kg yem bile alamamışlardır. Bugün üreticilerimizin süt fiyatları yüzde 10 civarında düşerken maalesef özellikle market fiyatlarında bu denli önemli düşüşlerin olmadığı görülmektedir. Ocak-Ekim 2008 tarihleri arasına bakıldığında; marketlerde sadece içme sütünün fiyatı yüzde 2 oranında azalmış buna karşılık tereyağı fiyatlarının yüzde 8, kaşar peynirinin yüzde 3.4 ve beyaz peynirin ise yüzde 3.6 oranında arttığı görülmektedir. Talep olmadığından, ürünlerin satılmadığından ve stokların arttığından bahsedilen bir dönemde tüketici fiyatlarının neden düşmediğinin ve yüksek fiyatlarla talebin nasıl artırılacağının sorgulanması gerekmektedir.”


SÜT TOZU İTHALATI GEÇİCİ SÜREYLE DURDURULMALI


Bayraktar, Türkiye'de çiğ süt fiyatlarının düşük olduğu bu dönemde süttozu ithalatının geçici süreyle durdurulması ve ülkeye ucuz süttozunun girmesinin önünün kesilmesi gerektiğini belirtti.

Ülkeye “buzağı maması” adı altında süttozunun girdiği yönünde şikayetlerin gündeme geldiğini kaydeden Bayraktar, “Ülkemize bu tür yollarla süttozu girişi engellenmelidir” dedi.

Bayraktar, sektörde yaşanan fiyat sorununun çözümlenebileceği en önemli oluşumun “Süt Konseyi” olduğunu ancak çıkarılan “Süt Konsey Yönetmeliği”nin ihtiyaçlara cevap verecek yeterlilikte görünmediğini kaydetti. Bayraktar, söz konusu uygulamaya ilişkin gerekli düzenlemelerin yapılması çağrısında bulundu. Bayraktar, ekonomik krizin etkisiyle düştüğü anlaşılan süt fiyatlarına müdahale edilerek üreticinin daha fazla sıkıntıya girmesi ve damızlıkların kasaba gitmesinin önlenmesi gerektiğini kaydetti.

Bayraktar, bu amaçla yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“-'Okul Sütü Programı' en kısa zamanda ülkede tekrar hayata geçirilmeli, ayrıca süt ve süt ürünlerine uygulanan KDV yüzde 8'den yüzde 1'e indirilerek talep canlandırılmalı.

-Üreticilerin kredi borçları faizsiz olarak ertelenmeli.

-Dünya süttozu fiyatlarının ciddi olarak düştüğü bu dönemde üreticilerin yaşadığı sıkıntılar dikkate alınarak, süttozu ithalatı durdurulmalı, ucuz ithal süttozunun iç piyasayı daha da sıkıntıya sokması önlenmeli.

-Ülkeye buzağı maması adı altına süttozu girişine yönelik duyumlar dikkate alınarak, eğer böyle bir durum varsa gerekli kontroller yapılarak tedbirler alınmalı.

-Üreticilerin 2007 yılından kalan ödenmemiş olan buzağı teşvik primleri en kısa zamanda ödenmeli.

-Ulusal Süt Konseyi Yönetmeliği üreticilerin mutabık kalacağı bir şekilde yeniden düzenlenmeli ve en kısa zamanda hayata geçirilmeli.”