Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, Levent'teki İstanbul Adliyesi asliye ticaret mahkemeleri ve tüketici mahkemeleri önünde yaptığı basın açıklamasında, kredi kartı aidatlarının yıllardır tüketicinin gündemini meşgul ettiğini, bankaların yasaklara rağmen aidat almaya devam ettiğini belirtti.

Her yıl ortalama 1 milyar dolar kart aidatı gelirinden pay almak isteyen bankaların, kart pazarlamasında bütün teknikleri kullandıklarını, geliri olmayana dahi yüksek limitlerle kredi kartı verdiklerini dile getiren Kaya, bugün yaşanan 'kredi kartı borç sendromunun' temel faktörlerinden birinin de 'aidat pastasını paylaşma yarışı' olduğunu savundu.

4077 sayısı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un 6. maddesi gereği, tüketicinin onayı olmadan kredi kartı aidatı alınamayacağını ifade eden Kaya, bu gerekçeyle hesap ekstresinde bildirilen aidata itiraz eden tüketicinin tüketici sorunları hakem heyetleri ve tüketici mahkemeleri tarafından çoğunlukla haklı bulunduğunu söyledi.

Kaya, son olarak da Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin üçüncü defa aidatın yasal olmadığına karar verdiğini ancak aidat borcu iptal edilse bile sonraki dönemlerde tekrar tahakkuk ettirilerek tüketicinin yıldırılmak istendiğini ifade etti.

Türkiye'de 22 milyon kart kullanıcısının 44 milyon kredi kart bulunduğunu dile getiren Kaya, bugün kredi kartı aidatlarının iptali için 23 banka hakkında dava açılması istemiyle mahkemeye dilekçe sunduklarını söyledi.

Kaya, Tüketiciler Birliği adına kredi kartı aidatlarının iptali için 23 banka hakkında dava açılması için dilekçelerini tüketici mahkemesine sundu.

yenişafak