Tahmin edildiği gibi burada kendisine ikram edilen birayı içmeyen Elizabeth, daha sonra İrlanda Başbakanı Enda Kenny'yi makamında ziyaret etti. Kraliçe, 1. Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden İrlandalılara adanan İrlanda Savaş Anıtı'na da çelenk bıraktı. 
 
Kraliçe 2. Elizabeth, İrlanda'ya yaptığı tarihi ziyarette sembolik önem taşıyan noktalardan biri olan Croke Park stadyumuna da bugün gidecek. 
 
İngiltere Kraliçesi'nin Croke Park ziyareti, bu mekânın 1920'de İrlanda tarihinin "ilk kanlı pazarı" olarak bilinen katliama sahne olması açısından anlamlı bulunuyor. İrlandalı lider Micheal Collins'in talimatıyla 14 İngiliz ajanının öldürülmesine misilleme yapan İngiliz güçleri, 21 Kasım 1920'de, bu stadyumda maç izlemeye gelen kalabalığa ateş açarak 14 kişinin ölümüne neden olmuştu. 
 
PROTESTOCULAR GÖZALTINDA 
Kraliçe'nin İrlanda ziyaretine karşı olan grupların protestolarının şiddet eylemlerine dönüşmesinden endişe eden İrlanda polisi, günler öncesinden koruma altına aldığı ziyaret noktalarında kuş uçurtmuyor. 
 
Dublin kent merkezinde dün 20 kişinin gözaltına alındığını bildiren polis, protestocuları ve Kraliçe'yi görmek isteyen meraklı halkı Kraliçe'nin konvoyuna yaklaştırmıyor.
 
Çoğunluğunu Sinn Fein’lilerin oluşturduğu bir grup gösterici, dün Kraliçe'nin "İrlandalıların özgürlüğü için hayatını feda edenlere" adanan "Garden of Remembrance"ı ziyareti sırasında alana yaklaşmak isteyip polis engeliyle karşılaşınca, seslerini havai fişeklerle duyurmaya çalışmıştı. 
 
 
DEV BİR ADIM' 
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in tarihi İrlanda ziyaretine bugünkü İngiliz gazeteleri geniş yer ayırdı. 
 
Times gazetesinin manşetinden verdiği ziyaret haberinde, "Bazı İrlandalı yüzler Kraliçe’nin Dublin ziyaretinde gülüyor" denilerek, Kraliçenin İrlanda'nın başkenti Dublin'de halkla selamlaşırken çekilen fotoğrafına yer verildi. 
 
Independent gazetesi de "Monarşi için küçük ama İngiltere-İrlanda ilişkileri için dev bir adım" olarak değerlendirdiği Kraliçe'nin dört günlük gezisinin "Tarihin üzerindeki örümcek ağlarını temizlemeyi amaçladığını" kaydetti. 
 
Gazete ayrıca Kraliçe 2. Elizabeth'in tahtta bulunduğu yaklaşık 60 yıl boyunca 120'den fazla ülkeyi ziyaret ettiğine ancak İrlanda'ya ilk kez gittiğine dikkati çekti. 
 
Guardian da ziyaretin "tarihi" olduğunu kaydederek, İrlanda bayrağının renklerinden biri olan yeşil bir kıyafetle Kraliçenin dün resmi ziyaretine başladığını belirtti. (aa)