22 Temmuz 2007 seçimleri sonrası Abdullah Gül’e Köşk yolunun açılmasında en kritik destek MHP’den geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “TBMM Genel Kuruluna girme” kararı ile 367 krizi sona erdi ve Gül, Cumhurbaşkanı seçildi. Gül’ün Cumhurbaşkanlığı sonrası MHP ile ilk teması Hakkari’de askeri birliğe yönelik terör saldırısının ardından 23 Ekim 2007’te gerçekleşti. Gül, liderleri Çankaya Köşk’üne davet ederek görüşlerini aldı. TSK’nın sınırötesi kara harekatı başlatmasının ardından 27 Mart 2008 tarihinde Gül ile Bahçeli yine liderler zirvesinde bir araya geldi. 4 Mart 2010’da ise Gül, ‘kurumlar arası çatışmalar’la ilgili Bahçeli’yle görüştü. 
Bahçeli ile Gül’ün karşı karşıya gelmesi ise 2009 yılında gündeme gelen Kürt açılımıyla başladı. Gül’ün açılımla ilgili daveti Bahçeli tarafından reddedildi. 
Bahçeli’nin Gül’ü ikinci kez reddetmesi ise Meclis’teki son kiriz sonrası oldu. Bahçeli’nin Gül’ün davetini reddetmesinin ise üç sebebi bulunuyor. Bunlardan ilki MHP’nin krizde bir taraf olmaması ve bu parti ile taban tabana zıt siyaset yürüten BDP’nin gerilimin taraflarından biri olması. İkinci sebep ise Bahçeli’nin ‘Gül’ün tarafsızlığına şüpheyle’ yaklaşması. Bahçeli önceki günkü açıklamasında, Gül’ün devreye girmesini, “Erdoğan ile rol paylaşımı” olarak değerlendirdi. Üçüncü ve en önemli neden ise Gül’ün MHP’ye yönelik kaset tuzağıyla ilgili açıklama yapmakta geç kalmış olması. Gül’ün sürece müdahil olmamamsı, MHP nezlinde, ‘tarafsızlığını’ tartışma konusu yaptı. Bahçeli, daha önce yaptığı açıklamada da, Gül’ün kaset skandallarıyla ilgili uzun süre sessiz kalmasının düşündürücü olduğunu belirtmişti. (Radikal)