GYODER tarafından düzenlenen ve yerli-yabancı yatırımcıları ve profesyonelleri buluşturmayı hedefleyen İSTANBUL REstate 2011 Gayrimenkul Zirvesi “geleceğe kurulan köprü” ana temasıyla 17–18 Mayıs 2011 tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek.

GYODER Başkanı Işık Gökkaya, zirvenin yerli ve yabancı çok sayıda yatırımcıyı ve proje geliştiriciyi bir araya getireceğini belirterek, “Türkiye’de gayrimenkul sektöründe büyük bir potansiyel var. 2010’da beklentimizin aksine hızlı bir büyüme oldu. Yapı ruhsatları tarihi zirve yaptı. Bu büyümenin devam edeceğine ve 2011’de de yüzde 10-15'lik bir büyümeyi yakalayacağımıza inanıyoruz. Siyasi istikrar sürerse sektördeki büyüme daha da hızlanacak” dedi.

Zirve hakkında bilgi vermek üzere GYODER üst yönetiminin katılımıyla bir basın toplantısı düzenleyen GYODER Başkanı Işık Gökkaya ve Başkan Yardımcısı Özlem Gökçe, İSTANBUL REstate zirvesinin gayrimenkul sektörünün tüm yönlerini kapsayan konuları yanı sıra alanında uzman kişilerden oluşan yerli ve yabancı konuşmacılarıyla gayrimenkul sektörüne ışık tutacağını ifade ettiler. Işık Gökkaya, “Zirve sektörün dışa açılan kapısı olacak. Sektördeki çok önemli isimleri ve önemli oyuncuları buluşturacak” dedi.

“18 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE PROJE TEMSİL EDİLECEK”

GYODER Başkanı Işık Gökkaya, dünyanın en büyük fuarcılık şirketi ile birlikte bu yıl üçüncüsünü düzenledikleri ISTANBUL REstate’de Avrupa, Orta Doğu, Rusya ve BDT ülkeleri, Kuzey Afrika, Akdeniz Bölgesi ve Türkiye’den çok sayıda sektör profesyonelini bir araya getireceklerini ve 200’ün üzerinde yatırımcı, proje geliştirici ve yabancı konuk beklediklerini söyledi. Bu yılki katılımın geçen yıldan daha yoğun olacağını beklediklerine dikkat çeken Işık Gökkaya, “Bu yıl da Avrupa, Orta Doğu, Rusya ve BDT ülkeleri, Kuzey Afrika, Akdeniz Bölgesi ve Türkiye’den çok sayıda uzman, dünyada sektörün kanaat önderleri arasında yer alan temsilciler ve sektör takipçileri 11. Gayrimenkul Zirvesi ve ISTANBUL REstate Gayrimenkul Fuarı’nda bir araya gelecek. Bu yıl Fuar’a katılan firmaların standında 18 milyar doları aşkın proje temsil edilecek” dedi.

“2011’DE SEKTÖR YÜZDE 10-15 BÜYÜR”

Toplantıda soruları da yanıtlayan Işık Gökkaya, sektörle ilgili olarak, “2010’da biz yatay bir büyüme bekliyorduk. Ancak özellikle ikinci çeyrekte ciddi bir büyüme geldi. Dördüncü çeyrekte ise yüzde 17 gibi yüksek bir büyüme rakamına ulaşan sektör ekonomik büyümeye de önemli bir katkı yaptı. Yapı ruhsatlarının sayısı yüzde 35 artarken, toplam 817 binli rakamla tarihinin en yüksek rakamına çıktı. Biz bu büyümenin 2011 yılında da devam edeceğini ve yüzde 10-15’lik bir büyüme gerçekleşeceğini hesaplıyoruz” dedi. Gökkaya ileriye dönük olarak konut sektörünün ciddi bir büyüme potansiyeli taşıdığını belirterek, “Her yıl 600-650 bin yeni konut gerekiyor. Türkiye’de mevcut konut stoku 18 milyon düzeyinde ve bunun yüzde 48’inin değişimi gerekiyor. Büyük bir potansiyel var ama bu rakamın ancak yüzde 20’si talebe dönüşebiliyor. Orta ve dar gelir gruplarının konut talebinin karşılanması özel sektör ve kamunun işbirliğiyle ancak gerçekleşebilir. Tasarruf edemeyen birinin konut edinmesi mümkün değil. Tasarrufların milli gelire oranı ise yüzde 16 düzeyinde. Özel sektörün bu konuda yapacakları sınırlı. Kamu sektörü eliyle sosyal konutlar ve hibeler bu konuda önem taşıyor" diye konuştu.

“İSTANBUL DIŞINDA YENİ MARKA ŞEHİRLER İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

GYODER olarak İstanbul dışında, Anadolu’da da yeni açılımlar yaptıklarını belirten Işık Gökkaya, “Gelişen Kentler Zirvesini Bursa ve Kayseri’de yaptık. Yenisini Gaziantep’te planlıyoruz. Anadolu’yu geziyoruz ve toplantılar yapıyoruz, yatırımcıları ve proje geliştiricileri yerel yönetimlerle buluşturuyoruz. Anadolu’da yeni marka kentler yaratmanın önemine inanıyoruz. Zaten proje geliştirici kuruluşlar da İstanbul dışına yönelik çalışmalar içindeler” dedi. Markalı konut satışının toplam satışların yüzde 15’ini geçmediğini vurgulayan Gökkaya, “2008 ve 2009’da 550 bin civarında konut satışı oldu. 2010’da ise bu rakam 375 bin düzeyinde gerçekleşti. Biz 2011’de bu rakamın geçileceğine inanıyoruz” diye konuştu.

“BANKALAR BU YIL 30 MİLYAR TL KONUT KREDİSİ VERECEK”

Toplantıda soruları yanıtlayan Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran da, konut kredilerinde bir vade sorunu olmadığını, 20 hatta 30 yıl vadeli opsiyonlar olmasına karşın ağırlıkla kredi kullanımının 10 yıl vadede yoğunlaştığını belirterek, “Türkiye’de mortgage kredilerinin GSYİH’ya oranı yüzde 5.5 iken, gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 50’lerin üzerinde. Türkiye’nin en azından yüzde 15’leri yakalaması lazım. Eğer yıllık enflasyon yüzde 3’ler civarına oturursa ve faizler de yüzde 0.40 düzeylerine inerse bu rakama kolaylıkla ulaşabiliriz” dedi. Cemal Onaran, 2011’de sektörün yüzde 35 büyümesinin beklendiğini belirterek, “Yıl sonunda mortgage kredilerinin 75 milyar TL’ye ulaşması öngörülüyor. Bu durumda bankaların 30 milyar TL düzeyinde kredi vermesi gerekecek. Bu da 400-450 konutun finansmanı anlamına geliyor” diye konuştu. Onaran, asgari ücretli kesimin konut sahibi olamadığını vurgulayarak, “Asgari ücretli birinin geliri banka kredisinin aylık taksitini bile karşılamaya yetmiyor. Bu koşullarda konut sahibi olmaları da mümkün değil. Konut sektöründeki büyüme ülkenin daha da zenginleşmesine, kişi başı gelirin buna paralel olarak artmasına ve faizlerin de düşmesine bağlı” değerlendirmesinde bulundu.

TARTIŞMA BAŞLIKLARI

GYODER Başkan Yardımcısı Özlem Gökçe, Gayrimenkul Zirvesi’nde gerçekleşecek dört oturum ve ISTANBUL REstate Gayrimenkul Fuarı kapsamında gerçekleşecek 15 oturum kapsamında, 25’i yabancı olmak üzere 100’ü aşkın konuşmacının yer alacağını söyledi. Özlem Gökçe’nin verdiği bilgiye göre, Gayrimenkul Zirvesi, bu yıl dünya ekonomisine ve gayrimenkul sektörüne ilişkin önemli konulara ev sahipliği yapacak. Toplam dört oturumdan oluşacak bu yılki Zirve’de dünya ekonomisinin gayrimenkul sektörüne olan yansımaları, gayrimenkul sektöründeki yeni trendler, küresel kriz sonrası öne çıkan ülkeler ve gayrimenkul sektörünün sosyolojik bir bakış, iş dünyasının küresel aktörleri, bürokratları ve akademisyenleri tarafından ele alınacak.

ÖNEMLİ İSİMLER KATILIYOR

11. Gayrimenkul Zirvesi’nin ilk oturumu olan “Ekonomi Platformu”global ekonomi ve politika uzmanı ve Kazakistan Başkanı Nazarbayev’in Baş Danışmanı, 2000–2008 yılları arasında Avusturya Başbakanı olan Dr. Alfred Gusenbauer’i ağırlayacak. "Gayrimenkul Sektörü’nde ve Şehirleşmede Yeni Trendler”in tartışılacağı bir diğer oturumun konuşmacıları arasında dünyanın en önemli üniversitelerinden MIT’den Thomas G. Eastman Kürsüsü’nün sahibi ve MIT Gayrimenkul Merkezi Başkanı Dr. Brian Anthony Ciochetti ile dünyanın önde gelen yatırım bankalarından JP Morgan’ın Başkan Yardımcısı Jemma Gren de yer alıyor “Küresel Kriz Sonrası Yıldızı Parlayan Ülkeler” in değerlendirileceği bir diğer oturumda ise yaklaşık 20 yıldır Çin’de yaşayan ve Çin’de yılın adamı seçilen Garanti Bankası Şangay Baş Temsilcisi Noyan Rona, Immofinanz AG yönetim kurulu üyesi Dr. Manfred Wiltschnigg ve pek çok sivil toplum kuruluşu ve iş örgütünün yönetiminde bulunan Profilo Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve DEİK Türk – Hindistan İş Konseyi Başkanı Cefi Kamhi gibi isimler konuşmacılar arasında bulunuyor.

Zirvede ayrıca GYODER tarafından sektöre referans veriler üretmek amacıyla hazırlatıldığı belirtilen “Gelişen Ülkelerin Gayrimenkul Sektörleri: Türkiye’nin Konumu ve Öngörüler 2015” Raporu Dr. Can Fuat Gürlesel tarafından açıklanacak söz konusu raporda Asya-Pasifik, Ortadoğu, Latin Amerika ve Orta-Doğu Avrupa’da yer alan gelişen ülke gayrimenkul sektörlerini genel olarak, Çin, Hindistan, Rusya, Katar, Endonezya ve Brezilya gayrimenkul piyasaları özel olarak incelenirken, Türkiye gayrimenkul sektörü ile karşılaştırmalı veriler ve 2015 yılına kadar ki yer alıyor.

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNE SOSYOLOJİK YAKLAŞIM

Özlem Gökçe bu yıl zirvede ilk olarak, “Gayrimenkul Sektörüne Sosyolojik Bakış” konulu bir bölüm de bulunduğunu belirterek, bu kapsamdaki oturumda İstanbul’un kentsel gelişimi hakkında yazdığı makalelerle tanınan ve Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji bölümü öğretim üyesi olan Jean François Perouse’ın yer aldığı konuşmacılar olduğunu söyledi. Gökçe “Bu oturumda, konut edinmede ve proje üretiminde arz-talep dengesinin nasıl değiştiği, bu dengenin nereye doğru gittiği, orta sınıfın genişlemesinin arz-talep dengesine nasıl yansıyacağı tartışılacak. Ayrıca “değişen yaşam biçimiyle beraber metropollerdeki ve Anadolu’daki yeni trendler nelerdir”, “konut sektörünü ve AVM’leri gelecekte neler bekliyor” ve “konut kredilerinde tüketici eğilimleri neler gibi soruların cevapları aranacak” dedi.