10. Ekonomik Kalkınma Planı'nı açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, konut alacaklara devlet desteğiyle ilgili detayları açıkladı. Davutoğlu, yeni evlilere ve daha düşük gelirlilere ilk ev için devlet desteği sağlanacağını kaydetti. Başbakan Davutoğlu, ilk kez konut alacaklarda 5 yıl için yüzde 15 devlet desteği sağlanacağını, 3 ve 4. yılda parasını çekmek isteyene ise kademeli destek sağlanacağını bildirdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Onuncu Kalkınma Planı'nda Belirlenen Öncelikli Dönüşüm Programları 3. Basın Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, konut edinmek isteyenlere ilk evleri için yüzde 15'lik devlet desteği sağlanacağını, bunun kademeli olacağını belirtti. Davutoğlu, "Birisi derse ki ben dördüncü yılda, üçüncü yılda evi almak istiyorum, 4 ve 3. yıllar için kademelendirilmiş bir teşvik uygulaması olacak. 5 yıl için yüzde 15 ise, diyelim ki 4 yıl için yüzde 12, 3 yıl için yüzde 10 gibi kademelendirilmiş bir şekilde düzenleme getireceğiz" dedi.

Davutoğlu; "Bir yandan dinamik bir nüfusumuz var. Yeni evlilikleri ama iş sahibi evlilikleri teşvik etmek istiyoruz. Şu anda nüfus dinamik olsun, arz artsın, çok üretilsin istiyoruz. Bu da yeni ev alacaklar için teşvik sağlamakla olur. Konut sahibi olmak talebi artırıcı bir etki yapacak. İlk evde olacak. İkinci ve üçüncü evde değil. Bu da yeni evlilerle ilgili olacağından, evlilikleri teşvik etmek ve evlilikle ilgili sorunlara destek vermiş olacağız. Bu talep artışı, inşaat sektörünü de rahatlatacak" diye konuştu.

"Orta direk ve dar gelirli vatandaş için ilaç gibi gelecek"

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konut kredilerindeki yüzde 25 peşinatı biriktirmek için açılan her hesaba devletin yüzde 15 civarında katkı vereceğini açıklaması sektör temsilcileri tarafından memnuniyetle karşılandı. Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Ali Taylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Davutoğlu'nun konut kredisine devlet desteği verileceğine yönelik açıklamalarının sektörde önemli sinerji oluşturacağını söyledi. Söz konusu destekle vatandaşların konut sahibi olmak için tasarruf yapma konusunda motive olacaklarını belirten Taylan, "Şu an yerli ve yabancı müşterilere satışlar gayet iyi. Başbakan bunu söyledikten sonra artık bu uygulama hayata geçmiş sayılır. Dolayısıyla kararın konut arz ve talebine olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemlerde kararın etkisiyle piyasanın daha da hareketlenmesini bekliyoruz" dedi.