HFS Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Hıfsı Soydemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kömür fiyatlarının dünyadaki petrol fiyatlarına paralel olarak azalıp attığını söyledi.

Petrol fiyatlarındaki azalmayla birlikte tüm dünyada kömür fiyatlarının önemli oranda azaldığını vurgulayan Soydemir, fiyatın azalmasında şu an iç piyasada kömüre talebin en az düzeyde olmasının da etkisi olduğunu dile getirdi.

Geçen yıl ekim ayında tonu 550 dolara kadar çıkan, kömürlü kalorifer kazanlarında kullanılan, Türkiye'de miktar olarak en çok satılan portakal, fındık gibi ithal kömürlerin fiyatının şu anda önemli ölçüde azaldığını olduğunu dile getiren Soydemir, şunları kaydetti:

''Bu ithal kömürlerin tonunu şimdi alanlar 250-270 dolar arasında temin edebiliyor. Bu nedenle, üyelerinin çok daha az ödeyerek ısınmasını amaçlayan apartman ve site yönetimleri, firmalarla kömür bağlantılarını çoktan yapmaya başladı. Her aile için önemli bir gider kalemi olan ısınmaya yüzde 50 az ödemeyi kim istemez? Bu nedenle kömürü ucuza almak isteyen vatandaşlarımız ellerini çabuk tutmalarında yarar var. Zaten pek çok firma, toplu alımlarda cazip taksitler uygulamaya başladı.''

Soydemir, fiyatın bu kadar düşmesinde küresel krizin etkileriyle birlikte tüm enerji maliyetlerinin azalmasının da rolü bulunduğunu sözlerine ekledi