Şubat ayında terhis olan C.E. terhisinden hemen önce askerliği sırasında kendisini tokatlayan bölük komutanı üsteğmen S.A’yı TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na şikayet etti. Komisyon, Savunma Bakanlığı’ndan inceleme istedi.

Askerliğini İstanbul Cevizli’de 2. Zurhlı Tugay’da İstihkam Savaş Bölüğü’nde yapan C.E. adlı asker, Şubat ayında terhis olmadan hemen önce askerliği sırasında kendisini tokatlayan bölük komutanı üsteğmen S.A.’yı, TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na gönderdiği dilekçe ile şikayet etti. Hem kendisinin hem de olaya tanık olan bölük arkadaşlarının psikolojisini bozan bu olayı bir türlü içine sindiremediğini belirten C.E. bölük komutanının cezalandırılmasını istediğini bildirdi. C.E. 17 Şubat 2011 tarihli dilekçesinde, yaşadığı olayı ve şikayetlerini özetle şöyle dile getirdi:

Esas duruşta tokat

“2011 Şubat ayı içerisinde terhis oluyorum. Yaklaşık 6 ay kadar önce Temmuz ayının ortalarında bölük komutanımız Üsteğmen S.A. tarafından, öğlen içtiması sırasında güldüğüm gerekçesiyle tüm bölüğün önünde sert tokat darbeleri aldım. Bölük komutanının iddia ettiği gibi fiili işlemediğim halde bana bakarak ‘Neden gülüyorsun?’ diye sert bir şekilde seslenmesinin ardından, kendisine ‘Gülmüyorum komutanım’ diyerek yanıt vermeme rağmen, yanıma geldi. ‘Sen bana yalancı mı diyorsun?!’ diyerek karşısında esas duruşta savunmasız bir şekilde dururken, birden suratıma sağlı sollu tokat darbeleri savurdu.

Psikolojisi bozuldu

O anda duyduğum fiziksel acı bir yana, olayın tüm bölüğün önünde gerçekleşmiş olması beni kelimelerle ifade edemeyeceğim kadar rencide etti. Askerliğim boyunca o anı hiç unutamadım ve bu olay içimde bir yara olarak kaldı. Bölük komutanının bölüğü her azarlayışında aynı olayın yeniden başıma gelebileceği aklıma veliyor ve ‘Ya tekrar tokat yersem’ endişesini taşıyordum. Bu olay sadece beni değil, bölükteki tüm askerlerin gözü önünde olmasından ötürü bölükteki diğer arkadaşlarımın psikolojisini de etkiledi. Onlar da benzer bir olayın başlarına gelebileceği endişesi yaşadılar.”

Artık korkmuyorum

Olayın ardından askerliğinin daha da zor geçeceği endişesiyle komutanını şikayet edemediğini belirten C.E. dilekçesinde daha sonra şöyle dedi:

“Artık terhis olacağım için başıma bir şey gelmesinden korkmuyorum ve yaşadığım manevi sıkıntının biraz da olsa ortadan kalkması için bana tokat atan Üsteğmen S.A’nın cezalandırılmasını ve sonucun tarafıma tebliğ edilmesini talep ediyorum.”

C.E. dilekçesinde, olaya tanık olan bazı bölük arkadaşlarının isimlerini de ekledi. TBMM’nin tatil döneminde de çalışma izni alan TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, C.E.’nin dilekçesini işleme aldı. Üskül, Milli Savunma Bakanlığı’na resmi yazı ile başvurarak, olayın incelenip sonucun komisyona bildirilmesini istedi. Üskül yazısında şöyle dedi:
“Komisyonumuza başvuruda bulunan C.E. dilekçesinde bölük komutanı tarafından içtima sırasında müessir fiile maruz bırakıldığını iddia etmekte ve bu olayla ilgili içtimada bulunan askerleri tanık göstermektedir. Komisyonumuz karşılaşılan her türlü kötü muamele iddiasını ciddiyetle araştırılmasına önem atfetmektedir. Bu nedenle dilekçede yer alan iddialara ilişkin gerekli incelemenin yapılarak, incelemenin sonuçları hakkında İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Kanunu uyarınca, komisyona bilgi verilmesi hususunda gereğini rica ederim.”