Haydar Özveren - Aydın ve çevresinde yetişen kırmızı biberler özel olarak kurulan pazarda alıcı bulmaya başladı. 
 
 
Sultanhisar ilçesine bağlı Atça beldesinde kurulan biber pazarına sezon süresince 5 bin çuval, yaklaşık 200 bin kilogram biber getirilerek satış yapılıyor. 
 
Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan, A. A muhabirine yaptığı açıklamada, Atça halkının sıradan bir pazarda satılan toz kırmızı bibere rağbet etmediğini belirterek, bu nedenle sadece kırmızı bibere özel pazar kurulduğunu söyledi. 
 
Tarhan , "Vatandaşlar kendi elleriyle yaptıkları toz biberi ve salçaları tüketmek ister. Atça halkı, belde dışında bulunan dost ve akrabalarına da biber yolladıkları için sadece kendi ihtiyaçları değil, bunun da üzerinde bibere ihtiyaç duyar ve hazırlar" dedi. 
 
Başta Yenipazar ilçesi olmak üzere Atça ve çevresindeki çiftçilerin özel olarak yetiştirdiği kırmızı biberin, gelir kaynağı olduğunu ifade eden Bilal Tarhan, "Bu anlamda burada iyi bir pazar oluşturduk"dedi. 
 
Üreticilerden Mehmet Bacaksız (54), 16 yıldır tarlasında biber yetiştirdiğini ifade ederek, pazara getirdikleri bir çuval içinde 30-40 kilogram biber bulunduğunu belirtti. 
 
Geçen yıl kilosunu 1 liradan sattıkları biberin bu yıl da zam olmadan 1 liradan alıcı bulmasından yakınan Bacaksız, üretici olarak mağdur durumda olduklarını söyledi. 
 
Üreticilerden Muzaffer Ayvazoğlu (74) da yöre kadınlarının pazardan alınan hazır toz kırmızı biberi kullanmayı tercih etmediklerini belirterek, "Özel fidelerle diktiğimiz kırmızı bibere, 3 ay boyunca bakıyoruz. Biber kızardığında pazara getirerek satıyoruz. Atça biber pazarına günde bin çuval kırmızı biber giriyor" dedi. 
 
Atçalı ev hanımı Semra Dilbaş ise kendi ürettikleri kırmızı biberin daha sağlıklı olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: 
 
"Bu yüzden kendimiz hazırlıyoruz. Biberleri önce güzelce yıkıyoruz, sonra parçalara bölerek kurutuyoruz ve Atça'da kurulan kırmızı biber değirmeninde öğüterek, torbalara koyup yıl boyunca kullanıyoruz. ve aynı biber salçası da yapıyoruz. Bölgemizdeki halkın yüzde 80'i toz biberini ve salçasını kendisi yapar. Onun için böyle bir pazar kurulması ve vatandaşın ihtiyacını karşılaması çok iyi oldu" dedi. 
 
Atça'da kırmızı biber pazarının her hafta pazartesi günleri kurulduğu, 5 hafta boyunca çevre ilçe ve köylerin biber ihtiyacını karşıladığı öğrenildi. 
 
- KIRMIZI BİBER İLE YAPILANLAR 
 
Sofralardan genelde eksik olmayan kırmızı biberle çok sayıda yemek yapılabildiği gibi, ürün kışa hazırlık olarak da dolaplarda saklanabiliyor. 
 
Atça'da kurulan özel kırmızı biber pazarından alışveriş yapan kadınlar, en çok kırmızı biber ile salça yaptıklarını, bunu kurutulmuş biber, kırmızı toz biber de yaparak uzun süre sakladıklarını dile getirdiler. Kırmızı biber ile yapılan belli başlı bazı ürünler şöyle: 
 
Soldurulmuş kırmızı biber konservesi, Sirkeli kırmızı biber salatası, peynirli kırmızı biber dolması, mangalda közlenmiş kırmızı biber salatası ve dolma. 
 
Bol miktarda C vitamini içeren kırmızı biber, beslenme anlamında çok faydalı bir ürün.