Yanından geçen demiryolunun da geçici olarak ulaşıma kapanmasına neden olan yangında fabrikada bulunan kimyasal madde varilleri büyük gürültüyle peş peşe patlarken, yangın Kocaeli Büyükşehir ve İstanbul’dan gelen takviyle itfaiye ekiplerinin çabasıyla ancak 2 saat sonra kontrol alnına alınabildi.
 
Darıca İlçesi’nin Sırasöğütler Mahallesi’ndeki 60 kişinin çalıştığı Polar Kimya Sanayi Ticaret A.Ş.’yye ait fabrikadaki yangın, imalat bölümünde ’Selülozik nitro’ adı verilen kimyasal maddenin alev almasıyla başladı. Alevlerin kısa sürede büyümesi ve çalışanların kendi çabalarıyla yangını söndürememesi üzerine herkes dışarı kaçtı. Sevk edilen Darıca ile Gebze itfaiye ekipleri de müdehalede yetersiz kaldı.
 
Kimya fabrikasında yangın!
 
Yangın sırasında fabrikada bulunan varil ve kutulardaki kimyasallar art arda patlamaya başladı. Dumanlar da çevreyi kaplayınca polis geniş önlemi aldı. Tedbir olarak da, yoğun duman ve patlamalar nedeniyle demiryolunun tesislerin yanından geçmesi nedeniyle Haydarpaşa-Adapazarı arasındaki tüm tren seferleri durduruldu.
 
Alevlerin sürekli büyümesi, yangının patlamalar nedeniyle çevresindeki tesisleri de tehdit etmesi nedeniyle takviye olarak önce Kocaeli Büyükşehir belediyesi itfaiye arazözleri takviye olarak müdehalede bulundu. Daha sonra da İstanbul Büyükşehir belediyesi itfaiyeleri geldi. Yangın yaklaşık 2 saat sonra saat 13.00 sıralarında kontrol altına alınmasına rağmen, fabrika alanında kontrollü olarak yanmaya devam eden kimyasallardan kaynaklanan yoğun duman tabakası hala çevrede etkisini sürdürüyor.
 
Kocaeli'de fabrika yangını 
 
Yangının çıkış nedeniyle ilgili olarak henüz ayrıltılı bilgi edinilemedi.
 
Yangına saat 13.30’dan itibaren helikopterle de havadan müdahale edilmeye başlandı. Kocaeli ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerinin de yerden müdahalesi ile köpük sıkılarak alevlerin tamamen söndürülmesine çalışılıyor.