Bilkent Otel'de yapılan Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) toplantısına katılan Özcan, burada gazetecilere açıklama yaptı.

Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü kurulması ile ilgili Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedi Omay'ın, beklentileri karşılamadığı yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Özcan, "Mardin Artukluklu Üniversitesi rektörünün fikridir. Kimseyi rencide ettiğimiz düşünmüyoruz." dedi.

Sunulan modelin, sadece Kürtçe'nin değil, diğer dillerin de altında çalışabileceği bir model olduğunu ifade eden Özcan, "Onun için bence bir programın adlarla nitelendirilmesi yerine daha geniş bir çerçevede belirlenmesi daha uygundur." diye konuştu.

İlerleyen dönemlerde Kürtçe bölüm kurulup kurulmayacağı yönündeki soru üzerine ise Özcan, şunları dile getirdi: "Bizim planladığımız önce öğretim üyelerini yetiştirmek, sonra ana bilim dalı, bölüm gibi 4 yıllık lisans programları açmaktır. Yani öncelikli amacımız öğretim üyesi yetiştirmek. Türkiye'de eksik olan budur. Yoksa 4 yıllık lisans programı açsanız, kim öğretecek? Dışarıdan öğretim üyesi gelmesine çok sıcak bakmıyoruz. Onun için kendi öğretim üyemizi yetiştirmek durumundayız."

"İÇİŞLERİ BAKANLIĞI, YAZILI BİR RAPOR İSTEMEDİ"

Bir gazetecinin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile dün yapılan görüşmeyi hatırlatarak, "Bakanlığın üniversitelerin demokratik açılım ile ilgili görüşleri konusunda yazılı bir rapor talebi oldu mu?" şeklindeki sorusu üzerine Özcan, "Hayır, yazılı bir şey istenmedi." ifadesini kullandı.


Bakan Atalay'ın, bugüne kadar yapılanlar hakkında bilgi verdiğini kaydeden Özcan, kendilerinin ise ne yapabileceği konusunda fikir aldıklarını söyledi.

"Akademik olarak yapabileceklerimizi söyledik. Zaten bölüm açabiliriz, enstitü açabiliriz, ana bilim dalı kurabiliriz... Seçmeli ders olarak zaten yapılabiliyor. Onlardan bahsettik. Bunun dışında kalan opsiyonlar için kendisinden zaman istedik. Bunları düşünüp neler yapabileceği konusunda karar vereceğiz." şeklinde konuştu.

Özcan, çalışmaların ne zaman tamamlanacağının sorulması üzerine, "Çok da geciktirmemek lazım. Makul bir zaman içinde kendisiyle görüşeceğiz." dedi.

Özcan, ÖSS'de sıfır alan öğrenciler ile yüz yüze görüşüleceği konusunda çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine, şunları kaydetti: "Milli Eğitim Bakanlığı ile daha önce konuşmuştuk. Bir komisyon kuralım, bu sadece üniversite sınavındaki başarısızlıklarla ilgili değil, ortaöğretimin kalitesi ile ilgili de çalışmalar yapsın. Biliyorsunuz, bu iki sistem birbirine çok bağlı. Nasıl ortaöğretimimiz varsa, sınavımız ona göre değişiyor. Bu iki sistemi yan yana koyup problemleri tespit edip, rapor etsinler istedik. Onlar çalışmalarına başladılar. Sanıyorum bu bayram değil, önümüzdeki bayrama bir rapor hazırlayacaklar."

Öte yandan, bugün yapılan ÜAK'a ilk kez bir vakıf üniversitesi rektörü başkanlık ediyor. Bilkent Üniversitesi Rektörü Ali Doğramacı, ÜAK Başkanlığı görevini Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan'dan devraldı.

Rektörler, üniversitelerin kuruluş tarihine göre, bir yıllığına ÜAK'a başkanlık ediyor.yeni şafak