Kılıçdaroğlu'ndan yeni iddialar

İstanbul'un CHP'li Belediye Başkan Adayı Kılıçdaroğlu, belediye şirketleri ile ilgili yeni iddialar ortaya attı.


Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının satırbaşları:

- Sayın Kadir Topbaş 21.11.2006 tarihinde yer alan konuşmasında, 'bütçemiz titiz bir şekilde İstanbullulara hizmet olarak sunulacaktır' demiştir. Ama bu anlatım sözde kalmıştır.

- Belediyeye bağlı 23 şirketin bilançoları İstanbullulara açıklanmamıştır. Şirketlerin mali durumları kamuoyundan gizlemiştir.

- Sayın Kadir Topbaş"a İstanbullular adına bir çağrıda bulunduk. Topbaş açıklamadığı için 21 şirketin ticari karlarını-zararlarını ve borçlarını biz açıklıyoruz. Topbaş"ın verdiği sözü biz yerine getiriyoruz.
- 21 şirketin 31.12.2007 tarihi itibarı ile kısa ve uzun vadeli borçları, dolar kuru hesap alındığında 2 milyar 63 milyon doları bulmaktadır.
- Bilançolar yakından incelendiğinde bir şirket dikkatimizi çekiyor.
- İDO"nun hesaplarına bakıldığı 283 milyon 744 bin lira tutarında kanunen kabul edilmeyen gider söz konusudur. Bunu Topbaş"ın açıklamasını bekliyoruz.
- Bu borçlar sadece 21 şirkete ait anonim borçlardır.
- Topbaş, yaptığı bir söyleşide, Gürtuna"dan belediyeyi borçsuz aldığını söylemiştir.
- Bunun içindir ki alınan borcun faizini ödemek için bile yeniden borçlanılmıştır. Borç alıyorsunuz, faizini ödemek için borç almak zorunda kalıyorsunuz.
Bunun sonucu olarak ortaya bir başka tablo çıkmıştır.
- Raylı sistem gelirler, emlak vergisi gelirleri, ilan asma bakım ücreti gelirleri, basın ve reklam vergisi gelirlerinin önemli bir kısmı 2022 yılına kadar ipotek altına alınmıştır.
- İBB"nin saydam olmamasının temelinde bu bilgilerin İstanbullulardan gizlenmesi yatmaktadır.
- İstanbullulardan toplanan vergiler harçlar kiralar kime ne için ve nasıl harcanmaktadır?
- Biz söz veriyoruz, istanbula ve İstanbullulara hesap vermeyi görev olarak kabul edeceğiz.