Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri, Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı törenle sahiplerine verildi. Ödül alan Yaşar Kemal'in yürümekte zorlandığı gözlendi.



Müzik dalında Alaettin Yavaşça, mimari dalında Turgut Cansever'i temsilen kızı Beyza Cansever ve edebiyat dalında Yaşar Kemal, ödüllerini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün elinden aldı.

Ödül sahipleri ödülleri Cumhurbaşkanı Gül tarafından verildi.İlk olarak Turgut Cansever ödülü verildi.Törene katılamayan Turgut Cansever'in ödülünü eşi ve kızı aldı.

Cansever ailesinin ardından Yaşar Kemal ödülünü aldı.Yürümekte zorluk çektiği gözlenen Yaşar Kemal'a Cumhurbaşkanı Gül, koluna girerek destek oldu.Son olarak müzik dalında Dr. Alaeddin Yavaşca ödülünü aldı.Ödüllerin verilmesinin ardından Gül ve ödül sahipleri fotoğraf çektirdi.

Turgut Cansever'e acil şifalar

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerini kazanan Turgut Cansever, Yaşar Kemal ve Dr. Alaeddin Yavaşca'nın, on yıllar boyunca kendi alanlarında sanatın asaletinden, insani değerlerin yüceliğinden taviz vermeksizin Türkiye'ye ve dünyaya en güzel ve en özgün eserleri armağan ettiklerini söyledi.

Yaşar Kemal ve Alaeddin Yavaşça'yı törende görmekten duyduğu mutluluğu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, Cansever'in sağlık durumu nedeniyle törene katılamadığı için eşi ve kızı tarafından temsil edildiğini belirterek, kendisine acil şifalar diledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Cansever'in "eşsiz yapıları ve projeleriyle antik çağlardan Selçuklu ve Osmanlı şaheserlerine uzanan insan odaklı Anadolu-İslam mimarisi geleneğini ve formlarını, şehircilik anlayışını, çağdaş ve yaratıcı biçimde dönüştürerek topluma sunduğunu" ifade etti.

Yaşar Kemal'in, Homeros'tan Dede Korkut'a, Kürt destanlarından Yunus Emre ve Karacaoğlan'a, Evliya Çelebi'den Sait Faik'e uzanan son derece zengin edebi gelenekleri kendi evrensel ve anıtsal eserlerine dönüştürdüğünü belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Bunu, insancıl ve hakçı özünü hiçbir zaman yitirmeksizin başardı. İnsani ve kültürel değerler kadar tabiatın da tahrip edilmesine karşı duran çağdaş bir tavır sergiledi" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, Alaeddin Yavaşça'nın, Anadolu'nun bin yıllık çeşitli müzik geleneklerini araştırdığını, en ince ve saf biçimleriyle bugünün süzgecinden geçirerek yeniden yarattığını, kendi sentezini meydana getirdiğini ve yorumladığını kaydetti.

Yaşar Kemal: "Savaşın küçüğü olmaz"


Törende bir konuşma yapan Yaşar Kemal'in çok heyecanlı olduğu dikkatleri çekti. Yürümekte zorlanan Kemal, konuşmasını oturarak yaptı.

Konuşmasını kağıttan okuyan Yaşar Kemal, kağıtların sırasını karıştırdı. Sunucunun yardımıya kağıtların sırasını düzelterek okumaya devam eden Yaşar Kemal'in kağıttaki rahat okuyabilmesi için konuşmanın büyük puntolarla yazıldığı dikkati çekti.

"Hasta hasta geldim kimsenin aklına bir şey gelmesin diye. Kimin aklına ne geleceğini biliyorum. 1.5 aydır belimde ağrı var. Öldürücü bir şey değil kolay kolay ölmeyeceğim" diyerek konuşmasına başlayan Kemal şunları söyledi:

Kemal konuşmasında, "Bu yaşta böyle bir ödül almaktan memnunum, beni bu ödülle onurlandıranlara teşekkür ederim. Bugünü benimle paylaşan dostlarıma da sağolsunlar diyorum" şeklinde konuştu.

"Büyük yazarlarımızın değerini bilemiyoruz" diyen Yaşar Kemal, dünyanın tükendiğini, insanların bile bile birbirini öldürdüğünü anlatarak "Savaşın küçüğü olmaz, Türkiye ve dünya barışa aç" dedi.

Demokrasinin yeni anlamlar kazanarak saydamlaşacağını ifade eden Kemal konuşmasında son olarak, "Anadolu sayesinde dünya kültürüne katkı sağlayacağız" diyerek kitaplarını okuyanların barışçı olmasını diledi.

Konuşmasını bitiren Yaşar Kemal, "Fırsat bu fırsat, hasta olmasaydım bakın nasıl konuşurdum" diyerek espiri yaptı.

Daha sonra konuşan Alaadin Yavaşça da, müziğine ruhundaki bütün infilakları yansıtmaya çalıştığını ifade etti.

Ödüller her yıl farklı alanlarda verilecek

Cumhurbaşkanı Gül'ün her yıl kültür ve sanatın farklı dallarında verilmesini istediği ödüllerin bu yılki sahipleri, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda açıklanmıştı.

Cumhurbaşkanı Gül, Doğan Hızlan, Beşir Ayvazoğlu, Prof. Dr. Mustafa İsen, M. Emin Kuz, H. Gürcan Türkoğlu, H. Ahmet Sever, Zeynep Damla Gürel'den oluşan Değerlendirme Kurulu'nun önerisi üzerine, 2008 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'nin, edebiyat dalında Yaşar Kemal'e, mimari dalında Turgut Cansever'e, müzik dalında Dr. Alaeddin Yavaşca'ya verilmesini uygun görmüştü.

Ödüller, 20 Ocak 2005 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Yönetmeliği"ne göre, Türk kültür ve sanat yaşamına önemli katkılarda bulunan, kültür ve sanatının yücelmesine çalışan Türk vatandaşı ve yabancı uyruklu kişiler ile kurumlara, devlet adına onurlandırmak ve özendirmek amacıyla veriliyor.
CNNTÜRK