Küçükçekmece Belediyesi"nin her ay düzenlediği “Yüzümüzü Güldürenler” söyleşi programının tiyatro ve sinema dünyasının deneyimli ismi Zeki Alasya"ydı. Moderatörlüğünü Levent Tülek"in yaptığı bu renkli sohbette, büyük ustanın sanatçı kişiliği, ve hatıraları konuşuldu.

“Yüzümüzü Güldürenler” söyleşi programı sanat dünyasından değerli isimlerini Küçükçekmecelilerle bir araya getirmeye devam ediyor. Levent Tülek"in moderatörlüğünde gerçekleşen programın bu ay ki konuğu sinema ve tiyatronun deneyimli ismi Zeki Alasya oldu. Büyük usta Alasya, engin bilgisi, güleryüzü, mücevher değerindeki hatıraları ve mütevazı sanatçı duruşu ile Küçükçekmece halkıyla buluştu.

BAŞKANINIZA SAHİP ÇIKIN

Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi söyleşi salonuna katılımcıların alkışları arasında giren Zeki Alasya Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ve moderatör Levent Tülek eşlik etti. Kendisi için hazırlanan tanıtım filmini izleyen Alasya, Küçükçekmece"de olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Büyük usta, “Bizim zamanımızda İstanbul"da her gün 30 sahne perde açıyordu. Ne salonlarda oyunlar oynadık. O zaman şartlar çok kötüydü. Bugün o sahnedekiler burayı görseler hayran kalırlardı.” diyerek salondakilere seslendi: ”Başkanınıza sahip çıkın. Görüyorum ki o burada çok güzel şeyler yapmış ve hala da yapıyor. Bir gün o giderse buralar yıkılmaz. Ama içi boşalır. Aziz Yeniay, kültür ve sanat için hala bir şeyler yapılabileceğini ortaya koydu” dedi.

Kısa süre sanatın konuşulduğu sohbete Aziz Yeniay da katıldı. Zeki Alasya gibi bir duayeni ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Yeniay, “Çocukluğumuzdan beri sizin oyunlarınızla büyüdük. Şimdi düşünüyorum da hayatımıza farkında olmadığımız renkler katıyorsunuz. Burada olmanızdan çok mutlu olduk” diyerek Alasya"ya çiçek verdi.

SANATTA HİÇ İLERLEYEMEDİK

Sanat hayatına başladığı 1960"dan bu yana bu alanda yaşanan gelişmeleri değerlendiren Alasya, “O günden bu güne almamız gereken mesafeyi alamadık. Maalesef o günlerdeki tiyatro izleyen kişi sayısı bugünle aynı. O zaman İstanbul nüfusu azdı. Ama bugün artan nüfusa karşılık izleyici sayısı aynı” dedi. Şu an hayatını kaybeden meslektaşlarının hala aynı yerde olduğunu söyleyen usta oyuncu, onlar gibi ölümsüz olmak istediğinin de altını çizdi.

OYUNCULUĞU HİÇ SEVMEDİM

Zeki Alasya, yıllarca Metin Akpınar"la birlikte Devekuşu Kabare Tiyatrosu"nda unutulmaz müzikallere imza attığını söyledi. Alaysa, Türk sinema tarihine adını kazıyan bu ikiliden biri olarak uzun yıllar birlikte olmalarının nedenini şöyle açıkladı: “Ben oyunculuğu hiç sevmedim. İlk andan itibaren bu işin mutfağında olmak istediğimi anladım. Sahne, dekor, yönetmenlik gibi şeyler bana daha çekici geldi. Ama oyuncu damgasını çoktan yemiştim. Yönetmenliğime böyle ihanet ettim. İşte Metin Akpınar"la birlikte çalışabilmemizin temel nedeni de oyunculuğu sevmemem oldu. Eğer bende Metin gibi oyunculuğa gönül verseydim uzun yıllar birlikte çalışamazdık” diye konuştu. İkilinin sık sık karıştırıldığını da anlatan büyük usta öncelere bu duruma bozulduğunu ama zamanla alıştığını söyledi.

EĞER ENAYİ DEĞİLSEM ONUNLA ROL ALIRIM

Metin Akpınar"ın Cumhuriyet dönemindeki en başarılı oyunculardan biri olduğunu belirten Alasya, “Onunla olmak öyle önemliydi ki oynadığı filmlere, oyunlara yönetmenlik yapmaktan büyük zevk aldım. Zaman zaman şu an rol aldığı “Papatyam” dizisini izliyorum çok kızıyorum. Ah o diziyi ben yönetseydim diyorum. O olmasa ben, ben olmasam o olmazdı” dedi. Usta oyuncu ilerleyen zamanlarda yeniden Metin Akpınar"la birlikte bir proje hazırladıklarını da seyircilere müjdeledi. Zeki Alaysa, “Eğer ben enayi değilsem onunla olmak isterim. Şu an ayrı çalışmalarımız var. İlerde Türker İnanoğlu önderliğinde bir dizi düşünüyoruz.” dedi.

KEMAL"E HEP ÖZENDİM

Deneyimli oyuncu, birlikte birçok çalışmada yer aldığı Kemal Sunal"ı da andı. “Onu hep komik bir adam olarak gördünüz. Ancak o çok ciddi bir adamdı. Kemal"in yaşam biçimine hep özendim. O bizim için ölümsüz bir sanatçıdır. Allah rahmet eylesin” diye konuştu.

SANATÇININ BAŞKA İŞLER YAPMASI DOĞRU DEĞİL

Şu an ekranda olan dizilerin sürelerinin çok uzun olduğunu ifade eden Alasya, eskiden 45 dakikadan fazla dizi çekemediklerini söyledi. Söyleşi sonunda katılımcıların sorularını da yanıtlayan usta oyuncu, sanatçıların başka alanlara yönelmesinin doğru olup olmadığı sorusunu, “Sanatçı siyasete girince izleyicilerinin bir kısmını kaybeder. Ayrıca ticaretle uğraşınca da başına farklı şeyler gelebilir. Yine de sanatçı bir tek bu işi yapar diye bir şey yok Bende bir dönem farklı çalışmalar yaptım. Ama doğru bulmuyorum” dedi.

Zeki Alasya, söyleşi sonunda katılan herkese teşekkür ederek yine alkışlar arasında salondan ayrıldı. Tadına doyulmaz bu sohbet tüm yüzleri güldürdü.