Maliye, akaryakıt ve turizm sektöründe önceki gün yürürlüğe giren ÖTV ve KDV artışıyla ilgili olarak bir değerlendirme yaparak, son KDV düzenlemesinin pide, kebap salonu, normal lokanta, alışveriş merkezlerinde halkın günlük yararlandığı yeme-içme yerlerini kapsamadığını açıkladı. Hükümetin turizm sektörüne destek olmak amacıyla 2008 yılı başından geçerli olmak üzere KDV oranlarını yüzde 18"den 8"e düşürdüğü hatırlatılan değerlendirmede, “Bu şekilde turizm sektöründeki KDV oranları, temel gıda maddeleri, ilaç ve diğer sağlık hizmetleriyle aynı kategoriye konuldu. Bu bütçe açısından büyük bir fedakarlık, sektör açısından da büyük bir teşvik niteliğindeydi. Son düzenlemede de bu korundu. Turizm sektöründe konaklama hizmetlerinde hiçbir şekilde KDV artışı söz konusu değil. Yeni düzenleme sadece 1. sınıf belgeli lokantalar ile 3 ve daha üstü yıldıza sahip otellerin lokantaları için geçerli.

Dolayısıyla KDV artışı sadece lüks hizmetin sunulduğu lokantalarla sınırlı. Aynı koşulları taşımak kaydıyla sanayi sitesi içinde kalan lokantalar da oteller içinde bulunan lokantalar da aynı vergiye tabi. Aynı şekilde Hakkari"deki lokanta da Edirne"deki lokanta da Antalya"daki lokanta da aynı KDV"yi verecek” denildi.

Maliye"nin akaryakıt sektöründeki ÖTV artışına ilişkin değerlendirmesinde ise, “Akaryakıt ürünlerinde son 4.5 yılda TÜFE"de yüzde 43.48 artış olmasına karşılık, ÖTV artışı yüzde 22.5 düzeyinde gerçekleşti. Satış fiyatlarına yansıyan vergi artışı ise benzinde yüzde 12.5, motorinde de yüzde 12.3 olarak hesaplandı. Buna göre, akaryakıt ürünlerindeki verginin önce 3 yıl, sonra ise 1.5 yıl boyunca hiç değişmediği bu süreçte, vergi artışları enflasyonun yarısı, perakende satış fiyatına yansıyan haliyle de neredeyse dörtte biri düzeyinde kaldı” ifadesi yer aldı.

Türkiye KDV"ye zam yapıp "şok" etti, Fransa KDV"yi düşürüp 40 bin kişiye iş yarattı

Küresel finans krizinin kıskacında 2009 yılını tamamlamaya çalışan turizm sektörü önceki gün gelen KDV artışıyla "şok" olurken Fransız Hükümeti ise tam ters bir hareketle KDV oranını yüzde 19.6"dan yüzde 5.5"e çekti. Fransa"da restoran sahipleri hem kriz hem de sigara yasağı nedeniyle çok zor günler geçirirken gelen bu KDV indiriminin 2.3 milyar euroluk vergi gelirine malolacağı tahmin ediliyor.

Ancak restoran sahipleri de önümüzdeki 2 yıl içinde 40 bin kişiyi işe almayı da taahhüt etmiş durumda. Ekonomi Bakanı Christine Lagarde, anlaşmanın karşılıklı güven üzerine kurulduğunu, işe alımlarda fiyatlarda ve kalitede restoranların verdikleri sözleri tutacaklarına inandıklarını söyledi.

Fransa"nın aldığı bu karar Türk turizmcilere de model oldu. Türk Hükümeti"nin, 1.sınıf lokanta ve 3 yıldızlı ile üstü otellerdeki yiyecek-içecek ünitelerine uygulanan KDV"yi yüzde 8"den yüzde 18"e yükseltmesini tepkiyle karşılayan turizmciler, başta Kültür ve Turizm Bakanlığı ile hükümetin ilgili bakanlıklarına bu modeli örnek göstererek KDV"nin düşürülmesini isteyecek.

Fiyatlar %10 artar

Sezon öncesinde Akdeniz ülkelerindeki rakiplerle mücadele etmek için KDV"nin yüzde 5-6 gibi seviyelere çekilmesini istediklerini belirten İstanbul Yiyecek-İçecek Yönetim Kurulu Başkanı ve Num Num, Mikla gibi restoranların sahibi Mehmet Gürs, KDV artışının yeniden düzenlemesinden yana.

Artışı fiyatlara mecburen yansıtacaklarını aktaran Gürs, “Bu yıl başından itibaren kriz nedeniyle fiyatları artırmamıştık. Ama şimdi artış zorunlu hale geldi” dedi. "Teğet geçti derken kriz demek ki geçmemiş. Kriz yok derken tam da böyle bir mevsimde yapılan artış iyi olmadı" yorumunu yapan Gürs, “Sigara yasağı da eklenince işler zorlaşacak” diye konuştu.

Vatan