Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Nazilli Merkez Müdürlüğü, Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele (KADİM) Projesi kapsamında tüm kamu, kurum ve kuruluşları ile mali müşavirlere bilgilendirme ve eğitim semineri verdi.
Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Nazilli Şube Temsilciliğinde düzenlenen seminere Nazilli Vergi Dairesi Müdürlüğü Müdiresi Kadriye Akkoyun başta olmak üzere Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Nazilli Şube Temsilcisi Selim Boluvat, Nazilli"deki Kamu Kurum Kuruluşların temsilcisi ve Mali Müşavirlerin yanı sıra işverenlerde katıldı. Programa katılanlara 5510 sayılı kanun kapsamında işyeri denetimi yapacak olan kamu denetim elemanları el kitapçığı dağıtıldı.
Kayıt dışı istihdamla mücadele için kurulan Alo 170 İhbar Hattı"na gelen ihbarlarla binlerce kişinin kayıt altına alındığına değinen SGK Nazilli Müdürü Muhammed Polat; “Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele ara vermeden sürdürülüyor. Tüm kamu kurumu ve kuruluşlarıyla ortak bir çalışma içerisinde hareket ediyoruz. Özellikle belediye, sağlık, tarım denetim ekipleri ve kolluk kuvvetleri tarafından kendi görev ve yetkileri içerisinde yaptıkları işyeri denetimlerinde, çalışanların TC numaralarını Alo 170 İhbar Hattı"na bildiriliyor. Biz de hemen araştırma yaparak çalışanların sigortalı olup olmadığını araştırıyoruz. Sigortasız işçi çalıştırılan yer tespiti durumunda işverene, sigortasız çalıştırdığı her kişi için 1 asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanıyor. Dönem bordrosunu veremeyen işyerlerinde 2 asgari ücret artı sigortasız gösterilen gün sayısı kadar prim ve gecikme zammı yanı sıra idari para cezası tahsil ediliyor. Kayıt dışı istihdamla mücadele de kamu kurumlarının denetim elemanlarının da artık bu olaya ortak olduğu, bundan sonra sigortasız çalışan işyerlerinde denetimlerin sadece sosyal güvenlik elemanı denetmenleriyle değil kamu, kurum ve kuruluşlarındaki kendi mevzuatları gereğince denetim elemanları eliyle de yapılacağı, artık bundan sonra biz mükelleflerimize, işverenlerimize sigortasız kimsenin çalıştırılmaması konusunda uyarılması için mali müşavir arkadaşlarımızı da bilgilendiriyoruz. Bu denetimin nasıl yapılacağına dair bilgilendirme ve eğitim konularını içeren 1,5 saatlik bir seminer düzenledik. Artık Devlet, kayıt dışı istihdamla mücadeleye canla, başla tüm kurumlarıyla sürdürüyor. Sigortasız çalışanlara artık sadece Sosyal Güvenlik Kurumu değil, tüm kamu kuruluşları denetleyecek” dedi.
Özellikle bankaların her ay mükellefler hakkında SGK'ya bilgi akışı yaptığını ve bu bilgilerin hemen değerlendirildiğini belirten Polat, yıl boyunca kayıt dışı istihdamla mücadele (KADİM Projesi) programı gereğince Nazilli Müdürlüğüne bağlı Yenipazar, Sultanhisar, Karacasu, Kuyucak, Bozdoğan ve Buharkent ilçelerinde tanıtım, bilgilendirme ve denetim faaliyetleri yaparak projeyi anlatacaklarını ifade etti.