Ergenekon davasında yeni bir şok iddia daha ortaya atıldı. 2001 yılında dönemin İstanbul Emniyeti Organize Suçlar Şube Müdürü Serdar Adil Saçan, Tuncay Güney"i gözaltına alarak sorgulamış ve bu sorgular video kasetlerine kaydedilmişti. Kasetler iddianamenin en önemli kanıtları arasında gösterilmişti. Ancak tutuklu sanık Vedat Yenerer"in avukatı Vural Ergül"ün ortaya attığı "kayıp kaset"iddiası, Ergenekon yargılamasına damgasını vuracak nitelikte. İşte Vural"ın ağzından "Kayıp Tuncay Güney kasetleri “ iddiaları...

"Sonra devam ederiz" deniyor ama...

* Serdar Adil Saçan döneminde gözaltına alınan Güney"in sorgusuyla ilgili kaç kaset var?

Bu kasetleri ikiye ayırarak incelemek gerekiyor. Öncelikle Tuncay Güney"in bilgisi ve rızası ile çekilen kasetler var. Bunların sayısı 4. Bir de Güney"in bilgisi olmadan çekilen gizli bir kayıt bulunuyor.

* Bu kasetlerden hangileri iddianameye girdi?

İddianame incelendiğinde sadece 4 kasetin girdiği ortaya çıkıyor. Ancak bu 4 kasetin çözümleri incelendiğinde ise 4"üncü ve sonuncu kasetin, "Tuncay, sen yerine geç sonra devam ederiz” sözüyle bittiği dikkate alınırsa belki daha fazla kaset de olabilir ama bildiğimiz kadarıyla 4 kaset var. 442 nolu klasörde 4 kasetin varlığından bahsediliyor. Hatta birinci kasetin çözümünün 41 sayfa, ikinci kasetinin çözümünün 43 sayfa, üçüncü kaset çözümünün 25 sayfa , dördüncü kaset çözümünün ise 18 sayfa olduğu belirtiliyor.

442 nolu klasörde 40 sayfa eksik

* Sizce çözümlerde eksik mi var?

Kesinlikle var. Çünkü bir insanın konuşma şekli ve süresi genelde aynıdır. İlk iki kaset ortalama 40 sayfa olarak çözülmüş. Sonra birden çözüm sayısı 25"e düşüyor. Bence ortalama 40 sayfalık bir eksiklik bulunuyor. Ancak bu noktada tek şüphemiz bu değil. 4 kasetle ile ilgili de önemli soru işaretleri var.

* Nedir bu soru işaretleri?

Veli Küçük göz altına alındığında savcılık, Organize Suçlar Şube Müdürlüğü"ne yazı göndererek, kasetlerin çözümünün özetini istiyor. Emniyet ise "Kasetlerin çözümleri ile kasetler karşılaştırılmış, bire bir aynı olduğu saptanmış ve özet çıkartılarak size gönderilmiştir" diyerek özeti savcılığa gönderiyor. Savcılık özeti alıyor ve tam 14 gün sonra tekrar emniyete yazı göndererek tam metni istiyor. Bu sefer emniyet başka bir yazı göndererek, “Kasetler arşivimizde bulunamamıştır. Ancak kasetlerin örneği Fatih Adliyesi emanetindedir. Buradan temin edilmiştir" diyerek 128 sayfalık tam metni yolluyor.

* Peki bunda sorun nerede?

Buradaki sorun şu, Fatih Adliyesi emanetinde 4 kaset yok. 2 tane açık çekim bir de gizli çekim bulunuyor. Yani kasetler kaybolduysa 128 sayfadan oluşan çözüm ancak 2 kasetin çözümüdür. Diğer 2 kaset nerede bu bilinmiyor. Çünkü kayıp.

Gizli çekim kaseti de ortada yok

* Nereden biliyorsunuz?

2003 yılında, DGM Savcısı İsa Dalgıç tarafından, Adil Serdar Saçan aleyhine soruşturma açıldı. Devletin belgelerini kendi elinde bulundurmak iddiasıyla. Bu davada DGM yetkisizlik kararı verdi ve dava Fatih 2. Asliye Ceza Mahkemesi"nde görülmeye başladı. O zaman tüm dosyalar Fatih"e yollandı.

* Gizli çekim kaseti de bu dosya içinde mi?

Evet, bunu da yine İsa Dalgıç"ın hazırladığı tutanaktan anlıyoruz. 22 Aralık 2003 tarihli ve 18:30 itibariyle DGM Savcısı İsa Dalgıç tarafından bilirkişi izleme ve inceleme tespit tutanağı hazırlanıyor. 2 nolu tutanağın 4"üncü sırasında bu durum şöyle açıklanıyor: ” Tuncay Güney"e ait 20 ve 30 nolu VHS kasetlerin dışında üzerindeki yazı tam okunmayan ama silik olarak "Tuncay Güney"yazdığı belli olan kaset izlendi. Müdür yardımcılarının odasında muhtemelen gizli çekim yapıldığı belli olan “ifadeleri kullanılmış.

* Bu gizli kayıt Ergenekon iddianamesinde yer almıyor ama.

Evet yer almıyor.

* Peki bu kayıt kesin mi?

Evet, kesinlikle var. Ben dönemin emniyet görevlileriyle ve üçüncü şahıslarla görüşerek bunu tespit ettim. Zaten elde de tutanak var.

* Peki nasıl kayıt yapılmış?

Yaptığım araştırmada, bu kaset Adil Serdar Saçan"ın yardımcıları tarafından çekilmiş. Ahmet İhtiyaroğlu ve Kemal Karadeniz çekmiş. Müdürlerden biri makamında oturuyor diğeri ise Tuncay Güney ile karşılıklı olarak masanın önünde oturmuş durumda. Çekimde Güney"in yüzü görünürken Adil Serdar Saçan"ın yardımcısının yüzü görünmüyor.

* Gizli çekimde Güney neler söylüyor?

Yaptığım araştırmalarda Adil Serdar Saçan"ın yardımcılarının özellikle polis içindeki Fethullah Gülen cemaatiyle bağlantısı olan emniyet mensupları hakkında soru sorduğunu öğrendim. Bu sorulara Güney cevap veriyor. Ancak bu kaset iddianameye eklenmedi. Ayrıca iddianameye eklenmeyen başka bir gizli çekim daha var.

* Bu çekim kimle ilgili?

Bunu da yine DGM savcısının hazırladığı tutanaklardan anlıyoruz. 6 Mart 2001 tarihinde Adil Serdar Saçan bu sefer Ümit Oğuztan"ın ifadesini alıyor. Burada da aynı yerde yine aynı kişiler gizli çekim yapıyor. Bu çekimde Oğuztan, hem Tuncay Güney hem de Ergenekon kapsamında göz altına alınan Seyhan Soylu yani Sisi hakkında konuşuyor. Bu neden iddianameye eklenmedi. Ben bir avukatım ben bile bu bilgilere ulaştım. Savcıların ulaşamaması ise ilginç.

* İddianamenin ek klasörleriyle ilgili de sizin eleştiriniz var?

Evet, iddianame ilk önce 441 ek klasör ile çıktı. Ancak bu klasörlerde Tuncay Güney"in adı geçmiyordu. Hatta ben "Tuncay Güney iddianamede yok” deyince hemen 442. klasör eklendi. Bu klasörde ise Tuncay Güney için "şüpheli sanık"ifadesi kullanıldı. Bu yüzden ilk başta 128 sayfalık kaset çözümleri yayınlanmadı. Sonradan, 48 gün sonra eklendi.

Haham: Evet kayıtlar eksik

Ergenekon Operasyonu"nun kilit ismi Tuncay Güney, Kanal D"de yayınlanan 32. Gün programında "kayıp kaset"ve deşifre edilmeyen 40 sayfalık bölümle ilgili Rıdvan Akar"ın sorularını yanıtladı. Güney, iddiaları doğruladı ve “Evet kayıtlarda eksiklik vardır. Ben kasetlerin tam olarak yayınlandığına inanmıyorum” dedi...

Akar: Vural Ergün"ün hazırladığı kitapta sizin ifadelerinizde bir eksiklik olduğu iddiası var. Sizin ifadelerinizde eksik bölüm var mı?

Güney: Evet kayıtlarda eksiklik vardır. Ben kasetlerin tam olarak yayınlandığına inanmıyorum. Ben hakim ve savcılara bir şikayette bulunmadım.

Akar: İfadelerinizden hangi bölümler çıkarıldı?

Güney: Bu konuda cevap vermek istemiyorum.

Akar: Fethullah Gülen ve cemaatle ilgili bölümler mi kasetten çıkarıldı?

Güney: Ben bu işe girmek istemiyorum. Ben tarih boyunca dinlere yakın bir insanım. Ben Fethullah Gülen"ci değildim.

SOHBET KASETLERİ DE KAYIP

Ergenekon"un tutuklu sanıklarından Vedat Yenerer"in avukatı Vural Ergül"ün, “Ergenekon"un Hahamı” adlı kitabı bu hafta piyasaya çıkacak. Bu kitapta kayıp kasetlerin izleri sürülüyor. Güney"in kayda alınan sorgusundan ayrı olarak habersizce kayda alınmış sohbetlerin bulunduğu bir başka kasetin de kayıp olduğu, bu kasetin de Fatih Adliyesi emanetinde bulunduğu iddia ediliyor.
VATAN