AYDINPOST HABER SERVİSİ-Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları İl Başkanı Saadet Kavasgil, 5 Aralık Türk Kadını Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin yıldönümü dolayısıyla açıklama yayınladı.
CHP Kadın Kolları İl Başkanı Saadet Kavasgil, “Ülkemizde kadın haklarını elde etme mücadelesi bilinenin aksine çok eski yıllara uzanmaktadır. Tanzimat döneminden itibaren Türk kadını haklarını elde etme mücadelesi vermiştir” dedi.
Başkan Kavasgil, “Kadın kafes arkalarında yaşamaya mahkum edilmişken erkek adıyla imzasını atarak çeşitli dergilerde yazılar yazmış, 2. Meşrutiyetin ilanından sonra oluşan kısmi özgürlük ortamında çeşitli cemiyetler kurarak varlığını kanıtlamaya çabalamıştır. Ülkemizin Kurtuluş savaşı verdiği günlerde elinde silahlarla cephede, cephe gerisinde kurduğu cemiyetlerle de siyasi mücadelesini sürdürerek ülke savunmasında önemli bir etkiye sahip olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti"nin kurulmasından sonra Büyük Önder Atatürk kadınların bu fedakarlıklarını unutmamış, onlara doğal hakları olan bazı haklar vermiştir. 1926 yılında kabul edilen medeni kanun ile Türk kadınına modern yaşama hakkı tanımıştır. 1930" da belediye seçimlerine katılma, 1932 "de muhtar, köy ihtiyar kurulu üyeliğine seçilme hakkı verilmiştir. 5 Aralık 1934"de Büyük Önder kadınlarımıza milletvekili seçme ve seçilme hakkını vererek büyük devrimlerinden birini kadın hakları konusunda yapmıştır. 1930"lu yılların ekonomik krizi dünyayı saran faşizan eğilimler göz önüne getirildiğinde ileri sayılan birçok ülkeden önce seçme ve seçilme hakkının kadına verilmesi Büyük Önderin kadın hakları konusunda yaklaşımını kadının adı yokken kadınlara ad vermenin ötesinde kimlik ve kişilik kazandırmış, kadına birey olma olanağını vermiştir” diye konuştu.
CHP"li Kavasgil açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Türk kadını kazanılmış haklarının sonuna kadar savunuculuğunu yaparak kadını çağın gerisine itmek isteyen zihniyetlere karşı mücadele ederek sosyal, siyasal ve ekonomik hayatta ki yerini almalıdır. Bilinmelidir ki bir milletin bağımsızlığı, toplumsal, kültürel ve ekonomik hayatta ancak kadın ve erkek eşit haklar çerçevesinde yaşamasıyla ve çalışma hayatına katılmasıyla mümkündür. CHP kadın erkek eşitliğine inanan bir partidir. Demokratik, kalkınmış, modern bir Türkiye kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasıyla gerçekleşecektir. Partimiz, eşitlik yolunda değişimi gerçekleştirerek kadına karşı her türlü ayrımcılığının önlenmesi sözleşmesinin öngördüğü tüm alanlarda hızlı adımlar atarak kadınlarımızın hak ettiği yerlere gelmesini sağlayıcı düzenlemeler yapacaktır. Bu düzenlemeler kadınlarımızın seçme ve seçilme haklarını taçlandıracak yeni bir boyut kazandıracaktır. Türkiye"de ve dünyada bilimden siyasete bürokrasiden yargıya kadar her alanda başarıyla görev yapan kadınlarımız Türk kadının gücünü herkese göstermektedir. Başarılı kadınlarımızın sayısını artırmak onların gücünden yararlanmak ülkemizin geleceğini olumlu yönde hızlandıracaktır.Kadını erkeğin arkasında gören düşüncenin yok edilmesi ancak eğitimle ve çağdaş değerlerin düşünce sistemine egemen kılınmasıyla sağlanabilir.Yaşamın her alanın da büyük sorumluluklar yüklenen kadınlarımızın sorunları çözmede hak ettikleri düzeye ulaşmada sahip oldukları hakların bilincine varmaları ve onun için savaşım vermeleri önemlidir.CHP İl Kadın Kolları olarak kadınların seçme ve seçilme hakkının tanınmasına ilişkin yasal düzenlemeyi gerçekleştiren siyasi partinin kadın kolları olmanın gururunu yaşıyoruz. Fikri hür vicdanı hür irfanı hür kadınlarımızın ülkemizin aydınlık geleceğine katkı sağlayacağını biliyor kadın hakları gününüzü kutluyor saygı ve sevgilerimi sunuyorum.”