Daha önce 'düzenleme YÖK'ün yetkisindedir' diyen Danıştay, katsayı düzenlemesinin yargı kararlarına aykırı olmaması gerektiğini belirtti.

Danıştay İdare Dava Daireleri Kurulu YÖK'ün katsayı kararına ilişkin itirazını reddetme gerekçesinde önceki karalarıyla çelişti. Daha önceki karalarında 'Katsayı konusunda düzenleme yetkisi YÖK'tedir diyen Danıştay, son kararında ise katsayı düzenlemesinin yargı kararlarını geçersiz kılacak nitelikte olmaması gerektiğini belirtti. İdarenin katsayı konusunda yapacağı düzenlemede ölçülülük ilkesini dikkate alması gerektiği belirtilen kararda, “Ölçülülük ilkesi dikkate alınarak belirlenecek olan katsayı, temel ilkeleri açıklanan eğitim sisteminin örgütleniş biçimindeki bütünlüğü bozmamalı, alan/bölüm, mesleki eğitim, genel lise eğitimi gibi ayrımları ve yargı kararlarını geçersiz kılacak nitelikte olmamalıdır” denildi. “Katsayı sistemin bütünlüğünü bozmamalı” denilen kararda farklı katsayı uygulamasının insan haklarına uygun olduğu belirtildi.

ADİL DENGE OLMALI

Danıştay İdare Dava Daireleri Kurulu'nun gerekçede, mesleki-teknik liseden mezun olan kişilerin üniversiteye girebilmelerinin, yasanın bir gereği olduğu vurgulanarak, şöyle denildi:

“Değinilen lise mezunlarına genel lise mezunlarıyla girdikleri sınavda farklı katsayı uygulanması, yapılan açıklamalar karşısında hukuka uygun ise de bu farklılığın ölçülü (idari işlemden beklenen amaç ile kullanılan araç arasında adil bir denge) olması gerektiğinde de kuşku bulunmamaktadır. İdare bu konuda yapacağı düzenlemede ölçülülük ilkesini dikkate almalıdır. Ölçülülük ilkesi dikkate alınarak belirlenecek olan katsayı, temel ilkeleri açıklanan eğitim sisteminin örgütleniş biçimindeki bütünlüğü bozmamalı, alan/bölüm, mesleki eğitim, genel lise eğitimi gibi ayrımları ve yargı kararlarını geçersiz kılacak nitelikte olmamalıdır. Danıştay kararları, AİHM'nin anılan kararı ve belirtilen Anayasal ve yasal durum karşısında, farklı okul ve alana yönlendirilen bireylere üniversiteye giriş sınavında farklı katsayı uygulanmasının ulusal hukuka ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olmadığı açıktır.”

İtirazın reddi kararı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nda oy çokluğu ile çıkarken “eşit katsayı” lehine oy kullanan tek üyenin karşı oy gerekçesi Anayasa'ya göre katsayı konusunda YÖK'ün yetkili olduğu vurgusu ile dikkat çekti./yeni şafak