Kuşadası, Davutlar, Güzelçamlı ve Söke belediyelerinin oluşturduğu KUŞ-ATAK Hizmet Birliği, katı atıkların yönetiminde kurumsal eğitim ve uygulama çalışmalarına devam ediyor. Kuşadası Belediye Başkanı ve Kuş-Atak Hizmet Birliği Başkanı Fuat Akdoğan, KATSİS Projesi kapsamında yapılan düzenli depolama tesisinin rasyonel faaliyeti için ambalaj atıklarının ayrı toplanması uygulamasının üye belediyelerde hayata geçirilmesinin tüm bölgede yaşayanların bir vatandaşlık görevi olduğunu söyledi. Akdoğan, “Bu çalışmalara, tüm Kuşadası halkının çocuklarımızın yarınları adına gönülden destek vermesini ve katılmasını bekliyoruz” dedi.
Avrupa Birliği"nin hibe finansman destekleri, Çevre ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen iki pilot katı atık projesinden biri olan Kuşadası Bölgesel Katı Atık Yönetim Sistemi Projesi ile Kuşadası, Söke, Davutlar, Güzelçamlı Belediyeleri ve bağlı köylerinde evsel atıklarının doğaya ve insan sağlığına olumsuz etkilerinin kalıcı şekilde önlenmesi hedefleniyor. Bu amaç doğrultusunda, Kuşadası, Söke; Davutlar ve Güzelçamlı Belediyelerini kapsayan Kuş-Atak Ambalaj Atıkları Yönetim Planı hazırlandı. Plan, Ağustos ayında üye belediyelerde uygulanmaya başlanacak.
Kuşadası Belediye Başkanı ve Kuş-Atak Hizmet Birliği Başkanı Fuat Akdoğan, gelişigüzel atılan çöplerin çevre ve insan sağlığı açısından potansiyel bir tehlike oluşturduğunu belirterek, Nüfusun yoğunluk kazanması, teknolojinin gelişmesi ve atık çeşitlerinin artmasının katı atık sorununu daha da önemli kılmaya başladığına dikkati çekti. Bu amaçla Kuş-Atak Hizmet Birliği tarafından yürütülen ve AB fonları ile desteklenen Kuşadası KATSİS Projesi inşaatının hızla devam ettiğini belirten Akdoğan, “Bu projenin bir bileşenide de değerlendirilebilir katı atıkların (ambalaj atıkları) geri kazanılmasıdır. Kuşadası KATSİS Projesi kapsamında yürütülecek olan ambalaj atıklarının geri kazanımı; ilçemizde seçilen pilot bölgelerde uygulanmaya başlayacak ve tüm ilçemizde “kaynağında ayrıştırılmış çöp toplama” düzenine geçilecektir. Proje kapsamında; geri kazanılabilir atıkları (cam, metal, plastik ve kağıt-karton) kaynağında çöpten ayrı olarak toplayıp ekonomiye kazandırmakla beraber, aynı zamanda doğal kaynakları korumak, düzenli katı atık depolama sahasının ömrünü uzatmak ve çevre kirliliğini önlemek gibi görünmeyen kazançları sağlamak hedeflenmiştir.İlk etapta belediyelerde seçilen pilot bölgeler kapsamında; siteler, oteller, resmi kurumlar ve bankalar, tüm ilköğretim okulları ve liseler , trafiğe kapalı alanlardaki işyerleri ve alışveriş merkezleri uygulama bölgeleridir. Projenin tüm kentte yaygınlaştırılması için gerekli olan en uygun sistemi oluşturmak üzere yönetim planı hazırlanarak, şehirde geri kazanım merkezi ve geri kazanım kumbaraları ile desteklenmiş kapıdan kapıya toplama modeli benimsenmiştir. Uygulama bölgelerindeki konutlarda ambalaj atıklarının ayrılması için ambalaj atığı poşetleri ve resmi kurumlar için özel karton kumbaralar imal ettirilecektir. Ayrıca şehir genelinde 23 noktaya geri kazanım kumbaraları yerleştirilecektir. Kaynağında ayrılan ambalaj atıkları, belirtilen günlerde bu iş için tahsis edilen ayrı bir araç ile toplanacaktır. ÇEVKO Vakfı işbirliği ile pilot bölgelerde eğitim çalışmaları düzenlenecek, yeni eklenen bölgeler için çalışmalar devam ettirilecektir. Evsel atıkların kaynağında ayrıştırılarak değerlendirilmesi, tıbbi atıklardan tehlikeli atıklara kadar tüm atıkların entegre yönetimini kapsayan projenin önemli bileşenlerinden biriside Geri Kazanım Merkezleri (GKM) olacaktır. Kuşadası, Söke, Davutlar, ve Güzelçamlı Belediyelerinde birer adet kurulacak olan GKM"lerde halk hertürlü atığını geri dönüştürülmek veya bertaraf edilmek üzere teslim edebilecektir “ dedi.