Afganistan Devlet Başkanlığı makamından yapılan açıklamada, gün içinde ulusal güvenlik konseyini toplayan Karzai'nin, aylardır yasaklamaya uğraştığı özel güvenlik şirketleri konusunu gündeme getirdiği belirtildi.

Yazılı açıklamada, Konseyin, özel güvenlik şirketlerinin kaldırılması ve kalkınma projelerinin güvenliğinin sağlanmasından sorumlu alternatif birimler oluşturulması için İçişleri Bakanlığını görevlendirdiği ifade edildi.

Açıklamada Karzai'nin, Afganistan İçişleri Bakanı Bİsmillah Muhammedi'yi de ''uluslararası ortakları bu konuda bilgilendirmekle görevlendirdiği'' kaydedildi.

ABD'nin Kabil Büyükelçisi Karl Eikenberry, önceki gün Afganistan'daki kalkınma projelerinin korunması için 25 bin özel güvenlik görevlisi gerektiğini söylemişti. Karzai ise buna karşı çıkıyor.

Afgan Devlet Başkanı ağustos ayında, istikrarsızlık yarattığı gerekçesiyle bütün özel güvenlik şirketlerinin 2010 sonuna kadar feshedilmesi talimatı vermişti. Ekim sonunda ise Karzai, batılı müttefiklerinin muhalefeti yüzünden geri adım atmak durumunda kalmıştı.

Tıpkı Irak'ta olduğu gibi Afganistan'da da, artan güvenlik endişeleri ''özel güvenlik piyasasını'' tırmanışa geçirmişti.