Yüksekova'da son günlerde etkili olan sağanak yağış, dün akşam saatlerinde yerini kar yağışına bıraktı. Etkili olan kar yağışı ilçede hayatı adeta felç etti. Kar kalınlığının yaklaşık 20 santimetreye ulaştığı ilçede vatandaşlar zor anlar yaşadı. Sabah saatlerinde kar sürpriziyle karşılaşan vatandaşlar, evlerinin ve iş yerlerinin önünü temizlemeye başladı. Yoğun yağış nedeniyle enerji nakil hatlarında kopmalar meydana gelirken, ilçeye bağlı 59 köy ve 127 mezra yolu ulaşıma kapandı. Kar yağışına hazırlıksız yakalanan sürücüler ise, yollarda zor anlar yaşadı. Yüksekova-Şemdinli karayolundaki Haruna Geçidi ve Yüksekova-Esendere yolundaki Dilezi Geçidi'nde birçok araç yağış nedeniyle mahsur kaldı. Karla mücadele ekipleri ilçe merkezinde ve Dilezi Geçidi'nde çalışma başlattı. Kapanan yollar için de karla mücadele ekiplerinin kurulduğu öğrenildi. Yağış nedeniyle ilçede karla mücadele çalışmaları için kriz masası kuruldu.
 

METEOROLOJİ'YE GÖRE TÜRKİYE GENELİNDE HAVA DURUMU:

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden, bazı illere yönelik "meteorolojik uyarı" yapıldı.Meteoroloji'den verilen bilgiye göre, genellikle yağmur ve sağanak, Doğu Anadolu'nun güneydoğusunun yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülecek olan yağışların; Van, Hakkari, Şırnak ve Mardin çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Bu sabah ve gece saatlerinde İç Anadolu'nun kuzeydoğusu, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzeyinde don olayı, kuzeybatı kesimlerde ise sis olayının görüleceği tahmin ediliyor.

Hava sıcaklığı, kuzey kesimlerde 2 ila 4 derece artacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor. Rüzgar, genellikle kuzey ve kuzeydoğu, akşam saatlerinden sonra kuzey kesimlerde güneyli yönlerden hafif, arasıra orta kuvvette, Doğu Anadolu'nun güney ve batısı ile Güneydoğu Anadolu'da kuvvetli (40-60 km/s), Kıyı Ege ile Akdeniz'de yer yer kısa süreli fırtına (50-70 km/s) şeklinde esmesi bekleniyor.

METEOROLOJİ'DEN KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Yağışların; Van, Hakkari, Şırnak ve Mardin çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (ani sel, su baskını, yıldırım, heyelan, ulaşımda aksamalar, vb) dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

KUVVETLİ RÜZGAR VE FIRTINA UYARISI: Rüzgarın Doğu Anadolu'nun batısı ile Güneydoğu Anadolu'da kuvvetli (40-60 km/s), Kıyı Ege ile Akdeniz'de kısa süreli fırtına (50-70 km/s) şeklinde esmesi beklendiğinden, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (ulaşımda aksamalar, çatı uçması, ağaç ve direklerin devrilmesi, vb) dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE GÖRE BÖLGELERİMİZDE HAVA DURUMU


MARMARA: Az bulutlu ve açık, zamanla yer yer parçalı bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Bu sabah ve gece saatlerinde yer yer sis olayı bekleniyor.

EGE: Az bulutlu ve açık, zamanla iç kesimlerinin yer yer parçalı bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın; Kıyı Ege'de kuvvetli ve yer yer kısa süreli fırtına (50-70 km/s)şeklinde esmesi bekleniyor. Bu sabah ve gece saatlerinde kuzey ve iç kesimlerinde yer yer sis olayı bekleniyor.

AKDENİZ: Az bulutlu ve açık, zamanla doğusunun yer yer parçalı bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın; kuzeyli yönlerden kuvvetli ve yer yer kısa süreli fırtına şeklinde (40-70 km/s) esmesi bekleniyor.

İÇ ANADOLU: Az bulutlu ve açık, kuzeydoğusunun yer yer parçalı bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Bölgenin kuzeydoğu kesimlerinde bu sabah ve gece saatlerinde yer yer don olayı, kuzeybatı kesimlerde yer yer sis olayı bekleniyor.

BATI KARADENİZ: Az bulutlu ve açık, zamanla yer yer parçalı bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Bu sabah ve gece saatlerinde iç kesimlerde yer yer sis olayı bekleniyor.

ORTA ve DOĞU KARADENİZ: Parçalı ve çok bulutlu, zamanla Doğu Karadeniz kıyıları ile Ordu çevrelerinin yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde bu sabah ve gece saatlerinde don olayı bekleniyor.

DOĞU ANADOLU: Az bulutlu, parçalı ve çok bulutlu, güneydoğu kesimlerinin aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Genellikle yağmur, yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülecek yağışların; Şırnak, Van ve Hakkari çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgarın; bölgenin güneyinde kuzeydoğu yönlerden yer yer kuvvetli olarak (30-60 km/s) eseceği tahmin ediliyor. Bu sabah ve gece saatlerinde bölgenin kuzeyinde don olayı bekleniyor.

GÜNEYDOĞU ANADOLU: Parçalı ve az bulutlu, zamanla çok bulutlu, doğusunun yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Mardin ve Siirt çevrelerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgarın kuzeyli yönlerden yer yer kuvvetli olarak (30-60 km/s) eseceği tahmin ediliyor.

Bazı illerimizde beklenen hava durumu ve meteorolojinin günün en yüksek sıcaklık tahminleri şu şekilde:

Ankara: Az bulutlu ve açık 13

İstanbul: Az bulutlu ve açık 17

İzmir: Az bulutlu ve açık 22

Adana: Az bulutlu ve açık, zamanla parçalı bulutlu 25

Antalya: Az bulutlu ve açık 25

Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı 14

Trabzon: Çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı 12

Erzurum: Az bulutlu ve açık, zamanla parçalı bulutlu 7

Diyarbakır: Az bulutlu, zamanla parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren sağanak yağışlı 15