Kayseri Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Kamil Akçadırcı, kapıdan satıcılarla alakalı şikayetlerde artışlar yaşandığını söyledi.

Mağdur olan insanların bizzat kendilerine gelerek yaşadıkları sıkıntıları anlattıklarını kaydeden Akçadırcı, "Eşlerin birbirinden habersiz aldıkları eşyalar sonrasında aile içinde tartışma ve kavga çıkıyor. Bu konuyla alakalı yaz döneminde ciddi şikayetler alıyoruz. Bazı vatandaşlar bizzat gelerek yaşadıkları sorunları anlatıyor. Çocuğunun elinden tutarak gelen bayanlar 'Ne olur bize yardımcı olun. Yoksa eşim beni keser, boşar' diye yalvarmaya başlıyor. Sadece gençler değil yaşlı insanlarda kapıdan satışçıların tuzağına düşüyor. Yaşlı bir karı-koca da bizzat gelerek yaşadıkları problemleri dile getirmişti. Bizim yanımızdayken bile hala kavga ediyorlardı. Bunlar gibi bize yansıyan ve yansımayan yüzlerce aile var." diye konuştu.

Ailelerin hiçbir işine yaramayacak ürünlerin bilgi eksikliği ve saflık zafiyetinden yararlanarak satıldığını kaydeden Akçadırcı, bunu engellemek için eğitim çalışmalarına başladıklarını açıkladı.

İki yıldır sürdürdükleri bilgilendirme çalışmaları sayesinde önemli bir mesafe kat ettiklerini ancak henüz tam anlamıyla kapıdan satışçılara karşı başarılı olunamadığını vurgulayan Akçadırcı, bilgilendirme çalışmaları kapsamında il ve ilçelerdeki okullara giderek öğrencilere eğitim verdiklerini ifade etti.

Sadece çocuklar değil, özellikle kırsal bölgelerde, köylerde yaşayan yetişkinlere de eğitim verdiklerini aktaran Akçadırcı, verilen eğitimler sonrasında şikayetlerin arttığını mağduriyetlerin azaldığını dile getirdi.

Yapılan her türlü uyarılara rağmen yine de kapıdan satıcılardan alışveriş yapıldığına işaret eden Akçadırcı, alışveriş yapılıyorsa bile mutlaka 'cayma bildirim belgesi'nin alınması gerektiğini vurguladı.

Kapıdan alınan her ürünün 7 gün içerisinde geri iade edilebileceğine dikkat çeken Akçadırcı, "Ürün herhangi bir şekilde kullanılmış olsa bile 7 gün içerisinde tekrar firmaya iade edilebilir. Ancak ürünü alırken cayma bildirim belgesinin alınarak şahsın bizzat kendisi tarafından bu belgeyi doldurması gerekiyor. Aksi taktirde satıcılar belgeyi kendisi 7 günlük yasal süreyi geçirmek için 15-20 gün öncenin tarihini atıyor. Ürünü alan vatandaş memnun kalmadığı taktirde geri iade süresi geçmemiş olmasına rağmen geçmiş gibi gösterildiği için aide edilemiyor. Bu konuya özellikle dikkat edilmesi gerekiyor." uyarısında bulundu.

Satıcıların en fazla kullandığı kandırma yöntemlerinden birisinin de 'hediye taktiği' olduğuna değinen Akçadırcı, "Yine 7 günlük yasal süreyi geçirebilmek için satılan ürünü 20 gün hiç açmayın veya kullanmayın size hediye olarak altın kol saati veya daha değerli başka bir hediye getireceğiz deniliyor. Ama hediye ya gelmiyor yada 5-10 milyonluk saatlerden alınıp veriliyor. Vatandaşlar bu şekilde de mağdur ediliyor." şeklinde konuştu.

Kapıdan satışçılardan aldığı bir tencere seti nedeniyle eşiyle arasının açıldığını ve boşanma noktasına geldiklerini anlatan 3 çocuk annesi H. Y. (32), yakınlarının araya girmesiyle yuvasının dağılmasından kurtulduğunu söyledi.

Özellikle ev hanımlarına tavsiyede bulunan H. Y., "Evde kimse yokken gelen pazarlamacılara kapıyı dahi açmayın. Çünkü kapıyı açıp konuşmaya başladığınızda çok kolay kandırıyorlar." dedi. -yenişafak