ABD’li bilim insanları, 10 milyon sağlıklı hücre içindeki kanserli hücreyi bile tespit edebilen program geliştirdi...

ABD’li bilim insanları, günümüz teknolojisiyle görülemeyecek kadar küçük kanserli hücreleri çok erken tespit edebilen bir nanoteknoloji programı geliştirdi. Araştırmayı yürüten Washington Üniversitesi’nin biyomühendisleri yeni teknoloji sayesinde bilim dünyasının en büyük engellerinden birini kaldırmanın mümkün olduğunu söylüyor. Buna göre, bir metrenin milyarda birine denk gelen ve 500 tanesinin büyüklüğü tek bir tane insan saçı kalınlığında olan nanoparçacıklar ilaçlarla birlikte vücutta gezinerek kanserli hücrelerin yerini bulmada kullanılabilecek. Tümörler, halihazırdaki teknolojiye göre, ancak cihazların tarama kapasitesinin görebileceği seviyeye geldiğinde tespit edilebiliyor. Fakat, nanoparçacıklar 10 milyon sağlıklı hücre içindeki tek bir kanserli hücreyi bile görebiliyor.

Meme kanserinde sonuç verdi

Meme kanseri vakalarında yapılan deneylerde nanoilaçlar, mamografi yönteminde görülemeyen tümörleri, 100 kat daha küçük boyuttayken tespit etmeyi başardı. Aynı teknoloji, nanoparçacıkların kansere özel protein veya genetik özellikleri tanıyarak tümörün iyi huylu mu kötü huylu mu olduğunun anlaşılmasına da olanak sağlıyor. Birçok kanserin başlangıç aşamasında oluşan bir damar kanalı türü tümörlerin beslenmesinde rol oynuyor.

Nanoparçacık teknolojisinin bu kanallarda kanserin büyüme hızı, uygulanabilecek tedavi ve tedavinin başarı oranına ilişkin bilgi vermede etkili olacağı öngörülüyor. Araştırmanın önündeki tek engel nanoparçacıkların kanserli hücreleri hedef alabilmesi için hangi moleküllere yönlendirileceklerinin bilinememesi. Araştırmayı yürüten Prof. Gregory Lanza 2016’ya kadar 130 milyar dolarlık bir bütçeye kavuşacak olam nanoteknoloji endüstrisinin bu konuyu aydınlatacak kadar gelişeceğini söylüyor.