Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, önümüzdeki günlerde Meclis gündemine gelecek kadınların ve aile bireylerinin şiddetten korunmasına yönelik kanun taslağı üzerinde son rötuşları yapıyor. Taslağın bu hafta Bakanlar Kurulu'nun gündemine gelmesi beklenirken, şiddettin önlenmesine yönelik alınacak yasal tedbirlerin içeriği de netleşmeye başladı. Kadın sivil toplum kuruluşlarının, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e önerilerini sunmasının ardından netleşen önlemlerden bazıları şunlar: 

ESTETİK AMELİYAT YAPTIRILABİLECEK: Can güvenliği riski olan durumlarda, giderleri devlet tarafından karşılanmak üzere, kadına estetik ameliyat da dahil olmak üzere gerekli tüm operasyonlar yapılacak. Ağır tehdit altındaki mağdurların kimlik değişimi ve hatta yurt dışına gönderilmesi sağlanacak ve yine tüm masraflar devlet tarafından karşılanacak.
KADINA TAYİN HAKKI: Hakkında koruma kararı verilen, kamu kuruluşları ve özel sektörde çalışan tüm bireylerin gerektiğinde, özlük haklarında bir değişiklik olmaksızın iş yerinin ya da iş alanının değiştirilmesi sağlanacak. Şiddet mağdurunun çocuklarına ücretsiz kreş desteği verilecek.
CİNSEL ŞİDDET MERKEZLERİ AÇILACAK: Bir yıl içerisinde tüm kentlerde en az bir adet olmak üzere, cinsel şiddet mağdurlarına tıbbi ve adli muayeneyi yapacak tecavüz kriz veya cinsel şiddet kriz merkezleri kurulacak.
KOLLUK BİRİMLERİNE "İLK 72 SAAT" YETKİSİ: Şiddetle ilgili şikayetin hafta sonu veya tatil gününe denk gelmesi durumunda, acil kolluk görevlilerine saldırganı 72 saat süreyle alıkoymak, mağduru 72 saat süreyle güvenli bir yere almak gibi geniş yetkiler verilecek. Cumhuriyet savcıları da herhangi bir talep veya şikayet olmaksızın 48 saat içinde iddianame hazırlayacak. .
YARDIM HATTI KURULACAK: Yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içerisinde danışmanlık vermek için ülke çapında 7 gün 24 saat hizmet veren telefon hattı açılacak.
TELEFONLAR DİNLENEBİLECEK: Şiddet uygulayan erkeğe elektronik kelepçenin yanı sıra hem şiddete uğrayan hem de şiddet uygulayanın telefonları dinlenebilecek.
SİLAHLAR TESLİM EDİLECEK: Eşine şiddet uygulayan erkek kamu görevlileri, çalışma saatleri dışında silah ve benzeri eşyalarını kurumuna teslim edecek. Kadın koruma altına alınırsa, eşinin silahına el konulacak.

BİLGİLER GİZLENECEK
Kadınlara maddi yardım, konut yardımı, eğitim ve meslek edindirmeleri gibi hayatlarını yeni-edindirmeleri gibi hayatlarını yeniden kurmalarını sağlayacak tüm imkan-den kurmalarını sağlayacak tüm imkanlar sunulacak. Gizlilik kararları, mağdurun yakınlarını ve olayın tanıklarını da kapsayacak. Gizlilik kararı verilen kişilerin bilgileri tüm resmi kayıtlarda saklı tutulacak. Nüfus, ikametgah, SGK gibi bilgilere ilgili Bakanlıklar karartma uygulayacak.
sabah