Uluslararası Af Örgütü, Libya’daki gözaltı merkezlerinde çok sayıda kişinin silahlı milislerce işkenceyle öldürüldüklerini duyurdu. Örgüt, başkent Trablus, Misrata ve Geryan kentlerinde vücutlarının birçok yerinde yara bulunan çok sayıda kişinin tespit edildiğini kaydederken Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü de 115 kişiyi işkenceye bağlı yaralanmalar nedeniyle tedavi ettikleri Misrata kentindeki çalışmalarını, Libya’daki varlıklarının istismar edildiği gerekçesiyle durdurduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri de Libya’da denetim altına alınamayan milislerin binlerce kişiyi gizli gözetim merkezlerinde tuttuğunu söyledi.

8 bin kişi gözaltında

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Sorumlusu Navi Pillay da milis gruplarının Kaddafi yanlısı sekiz binden fazla kişiyi yasadışı olarak gözetim merkezlerinde tutmaya devam ettiğini belirtti.

Pillay, otorite boşluğu nedeniyle bu kamplarda işkence ve kötü muameleye uygun bir ortamın oluştuğuna dikkat çekti. BM yetkilisi, Libya hükümetinin bu kampları milislerden devralmasını isteyerek tutsaklara yasalara uygun olarak muamele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Cumhuriyet